Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marit Björgen höll på att lägga av

Foto: Werner Schaerer / Eq Images
Marit Björgen är en av de stora medaljhoppen för Norge - men 2009 var hon helt slutkörd.
- Det var så att jag funderade på om jag orkade göra mer, säger Björgen nu till norska TV2.
I dag är hon en av de absolut största stjärnorna i damernas längdskidåkning och ser inför VM urstark ut. Men annorlunda var tongångarna bara för två år sedan. 2009 kom Marit Björgen på plats 19 i VM i Liberec. Då gick luften ur skidstjärnan - som tvekade på en fortsättning.
- Jag hade nått botten. Jag var otroligt besviken och kände att jag var långt från både form och medalj. Jag tillbringar många timmar med mig själv den natten. Jag litade inte länge på mig själv och kände ingen trygghet. Det var så att jag funderade på om jag orkade göra mer, säger Björgen till norska TV2.

Varnad av mamma

Skidstjärnan var övertränad och kroppen var helt slut. Men redan 2005 varnade mamma Kristin sin dotter om vad som var på väg att ske, men Marit lyssnade inte.
- Jag såg åt vilket håll det gick, för hon höll i gång dygnet runt. Jag sa att "nu måste du vila, du kan inte hålla på så", säger Kristin Björgen till TV2.

Energin tog slut

Fyra år efter moderns varning tog energin alltså slut. Efter tävlingen i Liberec har Marit dragit ner på träningsmängden och blivit bättre på att vila.
- Den röda lampan hade lyst alltför länge. Kroppen var nerkörd och svarade inte på träning längre. Jag måste låta kroppen vila, säger Marit Björgen till TV2.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.