Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Rydqvist om sprickan i landslaget

Maria Rydqvist.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Ole Morten Iversen.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYR N
Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Gepa Pictures/ Mario Kneisl / GEPA BILDBYRÅN

Maria Rydqvist har under säsongen petats av Ole Morten Iversen.

Nu berättar skidstjärnan om den tunga säsongen – och klyftan mellan henne och landslagstränaren.

– Det har varit jättejobbigt, speciellt under en period före jul. Jag kände mig ganska tillplattad och lite kränkt liksom, säger Rydqvist.

På lördagen publicerade den svenska landslagsåkaren Maria Rydqvist ett inlägg på sin blogg där hon öppet skriver om den klyfta som uppstått mellan henne och Ole Morten Iversen.

På bloggen skriver hon om problemen som hon upplever började redan vid det första lägret:

"Därför kommer det mycket oväntat när jag halvvägs in i lägret, efter avslutat träningssamtal med Johan Granath, plötsligt får en rad tillrättavisningar av Ole Morten över vad jag väljer att göra vid sidan av träningen. Han frågar om jag inte gillar de andra tjejerna eftersom jag går ifrån maten tidigast av alla".

När SportExpressen får tag på Rydqvist berättar hon vidare om sprickan.

– Alltså. Eftersom jag kom in senare tyckte han att jag behövde tillrättavisas och jag har funderat själv över varför det blev så. Han såg väl att jag inte passade in i mallen för hur han tyckte hur vi skulle vara.

Varför passade du inte in?

Kanske att jag var mer självständig och inte passade in. För vi är ju självständiga allihop, väldigt utpräglade individer men kanske att de andra passade in mer i den här styrningen som han ville föra in. För saker blev mer uppstyrt den här säsongen än hur vi haft det tidigare.

Rydqvist, som var reserv i VM, säger att hon inte tycker att Iversen är lämplig som damtränare i svenska landslaget.

– Nej, definitivt inte, säger hon.

Rydqvist berättar vidare att hon inte märkt något utbrett missnöje i landslagstruppen men säger att det finns fler åkare som inte är nöjda med Mortens ledarskap.

Maria Rydqvist.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Landslaget gör stor skillnad på könen

På bloggen skriver Maria att hon anser att det funnits stora skillnaden i hur landslagsåkare behandlas beroende på vilket kön de har. Hon beskriver bland annat en incident på ett av säsongens läger:

"Påfallande är också hur det kommer sig att en av årets herråkare tillåts bo i egen stuga med sin familj och bara medverka på det han vill under ett landslagsläger, medan en damåkare blir avstängd för en utebliven samling efter att ha behövt ringa hem till sina barn?"

– Det har ju alltid varit uppdelat men i år har det varit än mer tycker jag, säger hon och fortsätter:

– Vad är poängen med denna uppdelning liksom, det har varit väldigt uppdelat i år.

Därför skrev hon blogginlägget

I blogginlägget berättar Maria att problemen började direkt när säsongen började - men att hon väntat med att skriva om dem tills nu för att inte riskera sin säsong.

– Jag tänkte på det då det hände men det kändes som att skulle jag skriva då så skulle det påverka min säsong för mycket. Jag stod i valet och kvalet att berätta då men avstod då.

Varför väljer du att berätta nu?

– Jag tycker väl att jag vill visa att det är viktigt att berätta för andra.

Ole Morten Iversen.
Foto: Nils Petter Nilsson

Johan Sares och Ole Mortens svar

Ole Morten Iversen är fåordig om Rydqvists uttalanden.

– Jag har inga kommentarer, absolut inga kommentarer, säger Iversen, som tog över som damtränare inför årets säsong.

Längdchefen Johan Sares säger att han inte hunnit läsa Rydqvists blogg, men blir förvånad när längdåkarens uttalanden återberättas för honom.

– Oj, det blir jag väldigt förvånad över att höra måste jag säga. Det är en helt ny nyhet för mig. Snarare tvärtom så har jag bara hört positivt om Ole, bara fått positiv feedback utav honom.

Har du varit medveten om en spricka mellan henne och Ole Morten?

– Nej jag har inte hört något, nu har hon inte varit med så mycket heller men jag har inte hört något. Det måste vara en högst personlig uppfattning från Maria. Det är inget jag tror är något missnöje från den övriga truppen, snarare tvärtom så har jag upplevt att alla har varit nöjda, säger Johan Sares.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.