Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mardrömsbesked för jättetalangen inför OS

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Bara en vecka före avresan till Peking har den svenska OS-truppen i längdåkning drabbats av ett tungt besked.

Leo Johansson, 22, har testat positivt för covid-19.

Den svenska OS-truppen har fått en allt annat än smidig start på sina föreberedelser inför allvaret i Peking.

Tanken var att hela truppen skulle ladda upp på ett förläger i italienska Seiser Alm - men i sista stund tvingades man byta ort för lägret.

Smittspridningen ansågs vara för hög i Seiser Alm - så i stället valde man att flytta lägret till Livigno i en annan del av de italienska bergen.

Men två åkare kom aldrig i väg till Livigno. Såväl Calle Halfvarsson som Leo Johansson blev kvar hemma i Sverige på grund av förkylningar.

Calle Halfvarsson har tillfrisknat - men väljer att hoppa över lägret i Seiser Alm för att i stället åka direkt från Sverige till Peking.

Men för säsongens genombrottsman Leo Johansson, 22, har läget varit mer oklart - fram tills nu.

– Han har testat positivt för covid, säger landslagschefen Anders Byström.

Chansen till OS kvar

Men än är chansen för OS inte borta för Johansson.

– Nej, det har bestämts att även om du som aktiv haft covid nu före OS så kan man ändå få åka. Det som krävs är att Leo lämnar två negativa tester, plus de två som alla deltagare ska lämna, säger Anders Byström.

– Det krävs alltså totalt fyra negativa tester från Leo.

De testerna ska lämnas inom fem dygn, enligt de nya reglerna för aktiva som testat positivt veckorna före OS. Regler som bestämdes efter ett möte mellan samtliga nationers olympiska kommittéer på torsdagsmorgonen.

Enligt Byström så har Leo Johansson inte haft några symptom alls utan kunnat träna lätt även efter att han testat positivt.

– Leo har inte känt någonting, han tränar och känner sig inte sjuk - och det är ju det som är så lurigt med det här, säger Byström.

Landslagschefen fortsätter:

– Men det är klart att det inte är något roligt besked att få när man ska åka på sitt första OS. Det är klart att det är en smäll för honom.

Landslaget åker över den 27 januari - men det går även för Leo Johansson att ansluta senare om det skulle behövas. 

– Det går att ordna med transport senare än så, säger Lars Markusson på SOK.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.