Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mardröm för Northug – kan missa hela VM

Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Petter Northug är inte i form.

Nu oroar man sig för att han kan bli borta hela säsongen, och därmed missa VM i februari.

– Tiden börjar rinna ut, säger tränaren Vidar Løfshus till Dagbladet.

Petter Northug tävlar inte i Tour de ski i år. Anledningen? Han är övertränad. Norrmannen har haft en minst sagt tung start på säsongen. Hittills har han bara tävlat en av fyra helger. Nu oroar man sig även för att hans läge kan vara värre än befarat, i värsta fall kan bli borta hela säsongen – och därmed missa VM i Lahtis i februari.

Løfshus orolig

– Jag är verkligen orolig. Men som sagt, jag slutar aldrig räkna med Petter Northug. Det är så enkelt, säger tränaren Vidar Løfshus till Dagbladet.

– Han är fortfarande inte i normal träning, så tiden börjar rinna ut. Men återigen, jag räknar med Petter, fortsätter han.

Oklar sjukdom

Norrmannen som lett Norge till fem raka stafettguld i VM-sammanhang tidigare, börjar få kort om tid om han ska kunna göra om samma sak i år igen.

Den svenska skidstjärnan Marcus Hellner menar att han skulle vara orolig om han var i norrmannens sits.

– Jag hade varit orolig om det handlat om mig, säger Hellner till Aftenposten.

Ännu finns ingen förklaring till varför skidstjärnan behöver så pass lång tid för att återhämta sig. Han har tagit blodprov och genomgått alla tester som gått att kontrollera medicinskt. Förutom diagnosen akut överträning, har det även spekulerats kring om det kan röra sig om ett virus i kroppen. I så fall är det oklart hur länge han blir borta.

Kan missa VM

- Det var som Anders Gløersen förra året. Han gick på ett slag i samband med Tour de Ski och var inte på benen fram till augusti i höst. Det var först då han började fungera igen. Det är väldigt svårt, säger Løfshus.

När norska tidningen Dagbladet frågar Vidar Løfshus om det kan bli så illa att skidstjärnan blir borta ett helt år, blir svaret:

– I värsta fall, men vi hoppas inte det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.