Marcus Hellner. Foto: Nils Petter Nilsson
Marcus Hellner. Foto: Nils Petter Nilsson

Marcus Hellner med årets lopp i Kanada

Publicerad

Efter en plågsam vinter är Marcus Hellner äntligen tillbaka.

Svensken slog till med vinterns bästa insats när han blev trea på 15 kilometer fristil i Canmore.

– Otroligt skönt – men jag är väldigt förvånad att det gick så bra, säger Hellner.

 

TIPS: Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Efter sju sorger och åtta bedrövelser har Marcus Hellner hittat formen igen.

Svensken har varit sjuk i långa perioder, missat den större delen av världscupen och även Tour de Ski. Först under SM i januari gjorde han comeback, och gick in i Ski Tour Canada utan några större förväntningar.

Efter en trög start på touren har han visat gryende form – och under fredagskvällen kom ett glädjebesked.

Hellner slutade trea på 15 kilometer fristil.

– Väldigt roligt att åka så bra efter en motig säsong. Jag har inte känt mig superstark de sista dagarna, så det var lite överraskande att det gick så bra, säger Hellner.

"Inställd på tungt lopp"

Svensken öppnade tufft och var i ledning redan vid 2,7 kilometer. Han återtog ledningen vid 7,7 kilometer – och slogs om segern till de allra sista kilometrarna.

Men finländaren Matti Heikkinen och Jevgenij Belov var för starka. Hellner knep dock tredjeplatsen – endast tre tiondelar från Belov på andraplatsen. Martin Johansson slutade på 15:e plats och Jens Burman blev 24:a.

Hellners tredjeplats är vinterns första svenska pallplats i världscupen på herrsidan.

– Jag var nästan inställd på att det skulle bli ett tungt lopp. Det var lösa spår, man har många lopp i kroppen på hög höjd och kände sig tung i kroppen. Det tog lång tid in i loppet innan jag kände mig säker på att det skulle räcka till en pallplats. Jag åkte nästan och väntade på ett bakslag men lyckades hålla i det, säger Hellner.

Vad betyder det här för dig?

– Det har varit en tung säsong och en svår väg tillbaka – men jag har mina förklaringar. Bland annat att jag har tappat mycket träning i vinter. Men målet har hela tiden varit att prestera under de här loppen i touren. Så det är väldigt roligt att det gick.

"Det var det tyngsta"

När har det varit som tyngst i vinter?

– Det var många tunga besked i början på säsongen. Jag var väldigt taggad och inställd på att tävla, men det slutade med att jag missade nästan alla lopp. Det var jäkligt tungt när jag missade touren (Tour de Ski). Och när man tappar i början på säsongen så vet man att den totala världscupen är körd. Det var nog det tyngsta.

– Efter touren vände det lite. Här i Kanada har det varit skönt att bara komma i gång och tävla igen och få vara med. Det har tagit ganska lång tid men så är det ofta en längre sjukdom.

Under lördagen avgörs säsongens sista lopp – en jaktstart över 15 kilometer klassisk stil

– Det är en tuff bana med tuffa förhållanden. Det kommer nästan att bli en masstart. Men jag är inställd på att kriga. Det är sista rycket nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag