Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man vill inte att det här ska hända någon”

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

När den före detta skidstjärnan Per Elofsson vårdades för en stroke vid universitetssjukhuset i Umeå, tittade en anställd vid en annan klinik i hans journal.

”Hon hade erkänt att hon gjorde det av nyfikenhet. Hon vill se att det verkligen var den hon trodde”, står det i en händelseanalys som Västerbottens-Kuriren tagit del av.

Ett ”korrigerande samtal” genomfördes med kvinnan som snokat i Elofssons journal.

Enligt tidningen informerades aldrig Per Elofsson om det inträffade. Han säger dock spontant att han inte kommer att gå vidare med ärendet.

– (Men) som patient vill man att reglerna ska följas och att ens uppgifter ska vara skyddade. Man vill inte att det här ska hända någon, säger Per Elofsson.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, säger att patienter informeras om intrång i journalerna, och att rutinerna nu bör förtydligas.

– Det här är beklagansvärt. Det är oerhört viktigt att sekretessen fungerar, säger hon till tidningen.