Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man tänker ju döda längdskidåkningen”

Expressens Tomas Pettersson redogör för landslagens krismöten i Davos i helgen efter beslutet att fluorvalla stoppas redan nästa säsong.
Pierre Mignerey.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Krismötet hölls på hotellet InterContinental i Davos.
Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

DAVOS. Beslutet har skapat en storm i skidvärlden.

Det beskrivs som ”ett skämt” och ett försök att ”döda längdskidåkningen”.

I helgen satte sig samtliga landslag ner i ett stort krismöte i Davos för att prata om det nya förbudet mot fluorvalla.

– Vi måste jobba tillsammans för att hitta en lösning på den här situationen, säger Pierre Mignerey, tävlingschef på internationella skidförbundet (Fis).

Det har länge varit diskussioner om att de miljö- och hälsofarliga fluorvallorna måste fasas ut från längdskidåkningen. Men beslutet som kom i slutet av november slog ändå ner som en bomb.

Fis högsta styrelse slog fast att fluorvallorna är förbjudna från och med nästa säsong.

– Jag trodde det var ett skämt, faktiskt, säger den gamle skidkungen Christer Majbäck som nu är vd på det svenska vallaföretaget Skigo.

– Alla har ju jobbar mot att det här var ett beslut som låg flera år fram i tiden. Och så kommer Fis med det här beslutet med fyra månader kvar av vintern. Att det ska vara slut med det här.

Majbäck fortsätter:

– Alla i branschen är med på miljötänket runt fluor, alla vill värna klimatet. Men det här handlar om sättet det här gått till på. Hur fort det plötsligt gick.

Upplagt för fusk i världscupen

Christer Majbäck förklarar att beslutet kommer få stora ekonomiska konsekvenser för hela branschen.

– Om det blev en storm bland oss vallatillverkare så utlöste väl beslutet en orkan bland alla skidtillverkare som har fluor i belagen i allra bättre skidor, säger Majbäck.

– Alla som köpt såna skidor skulle ju tvingas kassera dem och köpa nytt. Det finns ju tiotusen såna längdskidor ute i butik som skulle få kasseras.

Det finns dessutom ett helt annat problem med förbudet: I dag kan man inte på något enkelt sätt testa om det är fluorvalla under ett par skidor.

Det är därmed upplagt för fusk i världscupen.

Enligt experter är fluorvallorna mycket mer effektiva än de andra varianterna som finns på marknaden.

Kräver att en testmetod finns

I samband med helgens världscuptävlingar samlades samtliga landslag på ett lyxhotell i Davos för att ha ett krismöte om hela situationen.

– Det var inte särskilt många som ville ha det här förbudet redan till nästa säsong, säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey.

Hur var stämningen på mötet?

– Vissa kom dit med en positiv inställning medan andra var… inte särskilt glada. Vi är många som tycker att det är bra att fluorvallorna förbjuds, men det finns synpunkter på tidsplanen.

Förbudet borde skjutas upp?

– På mötet var alla ganska överens om att det måste finnas en testmetod innan förbudet införs, så att vi kan kontrollera att ingen bryter mot förbudet.

Pierre Mignerey betonar samtidigt att beslutet är klubbat och att alla måste förhålla sig till det.

– Vi kan inte bara säga till Fis ledning att vi vill skjuta upp förbudet. Vi måste ha bra argument. Och vi måste jobba tillsammans för att hitta en lösning på den här situationen.

”Tänker döda längdskidåkningen”

I helgen hade Pierre Mignerey också ett möte med representanter från flera olika vallaleverantörer för att diskutera hur övergången till fluorfria vallor ska gå till.

Men enligt Christer Majbäck är det ”omöjligt” att införa förbudet redan till nästa säsong.

– Det går inte, säger Majbäck.

– Vem vill ens hålla på med den här sporten då? Om man köpt dyr utrustning till sina barn som nu måste kastas? Butiker och leverantörer som måste göra samma sak med sina lager? Bara för ett beslut som är ogenomtänkt.

– Då tänker man ju döda längdåkningen.

Johaugs ord om Kalla – efter nya segern

Therese Johaug kom med stöttande ord till Charlotte Kalla efter tävlingarna i Davos.

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor

LÄS MER: Tour de ski 2019/2020 – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.