Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man kan inte låsa allt bakom en betalvägg”

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: GEPA PICTURES/ CH. KELEMEN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Nent Group har köpt loss rättigheterna att sända skidvärldens största tävlingar. 

Nu varnar både SVT-kommentatorn Jacob Hård och skidförbundspampen Johan Sares den nya rättighetsinnehavaren för att låsa in Stina Nilsson och gänget bakom en betalvägg. 

– Vi vill nå så många som möjligt, säger Sares.

– Det finns ju också en möjlighet för lagstiftning kring det här, säger Hård. 

Nent Group, koncernen som bland annat rymmer Viaplay och Viasat-kanalerna, har delat ut ett dråpslag mot SVT. Koncernen har köpt sändningsrättigheterna till VM och världscupen i längdskidor och alpint från och med 2021 – vilket innebär att public service blir av med ett av sina absolut starkaste dragplåster inom sportområdet.

Men i vilka kanaler kommer skidfesten att sändas om tre år då? Under vinter-OS 2014 sändes de på förhand mest upphaussade tävlingarna på rikskanalen TV3.

Men sedan dess har Nent Group ett ännu mer uttalat mål att ta upp streamningtjänstkampen med jättar som Netflix. Antalet Viaplay-abonnemang ökade med 14 procent under 2018 – och vd Anders Jensen vill se en markant ökning. 

– Det var lite i underkant för oss. Det adresserar vi med ytterligare satsningar på innehåll, sa Jensen till DI i mars. 

 

LÄS MER: SVT tappar rättigheterna till att sända längdskidor

 

Kan bli betalvägg för skidorna

Per Nunstedt, sportchef på Nent Group, trycker på att koncernen vill nå ut till den breda massan med sina nya rättigheter. Samtidigt utesluter han inte att en del av det tunga skidinnehållet kommer att lämnas utanför TV3-tablån och i stället läggas bakom en betalvägg. 

– Det här är tävlingar som engagerar hela svenska folket. Det har vi stor respekt för. Vi hade nära tre miljoner tittare när Marcus Hellner tog hem stafetten i Sotji-OS. Det visar att man verkligen hittar till våra stora kanaler. Sedan har vi jättefina plattformar: Viasat, Viaplay, Viafree, en kapacitet som kan ta väldigt mycket. I OS sände vi reklamfritt i Viasat och Viaplay, med sparsmakad i reklam i TV3. Men exakt hur vi ska sända, det vill vi återkomma till. Vi har jättefina plattformar som vi gärna använder, säger Nunstedt. 

– Det finns väldigt mycket att visa. Parallella tävlingar. Det är ett långsiktigt arbete. 

”Går in i en ovisshet”

Svenska skidförbundet har varit med om att sälja rättigheterna via mediebolaget Infront. Längdchefen Johan Sares verkar inte uppskatta tanken på att hans landslag ska tävla bakom en betalvägg. 

– Vi vill nå så många som möjligt. Den dialogen har vi haft med Infront när man sålde våra tävlingar, säger Sares. 

– Vi har fått tydliga indikationer på att även Infront vill sälja till så publika kanaler som möjligt. Så det får vi verkligen hoppas att det blir. Man vet ju inte världen ser ut om tre år. Den digitala utvecklingen går väldigt fort. 

– Vi går in i en ovisshet ett tag innan vi vet hur paketeringen blir. Under vårt avtal med SVT har vi vetat hur produkten kommer att se ut. Nu vet vi inte hur Nent ska hantera den här produkten, men vi har en förhoppning att det ska bli en riktigt bra produkt.

Hårds varning till Nent Group

På SVT är man vana vid att dra miljonpublik till skidtävlingarna. Kommentatorn Jacob Hård tycker att den stora skaran skidintresserade ska få sitt lystmäte även framöver – och han hoppas att konkurrenterna på Nent håller med honom. 

– Jag skulle kunna tänka mig att de för såna resonemang och har sådana tankar. Man kan inte låsa in allt bakom en betalvägg av sådant som är av väldigt stort allmänt intresse. Det finns ju också en möjlighet för lagstiftning kring det här, inom EU. Sverige har inte tagit till det eftersom de allra största evenemangen ändå har gjorts tillgängliga på stora kanaler. Jag kan tänka mig att de kommersiella aktörerna inte vill se en sådan lagstiftning, och därför gör de mest publika grejerna tillgängliga utan att låsa in bakom en betalvägg. 

Du har inga tankar på att själv gå till Nent? 

– Haha. Vad som händer efter 2021 har jag ingen aning om. Jag är på SVT nu och har det fantastiskt bra. 2021 fyller jag 67, hur min verklighet ser ut då har jag ingen aning om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.