Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elofssons kritik – efter kaoset i skidlandslaget

Stina Nilssons hälsning på galan: ”Tro på er själva”
Per Elofsson.
Foto: OLLE SPORRONG
Jonna Sundling, Stina Nilsson & Maja Dahlqvist.
Foto: ANDRE PICHETTE/EPA TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilsson och Rikard Grip.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Det har stormat kring längdlandslaget under det senaste året.

Nu hoppas legendaren Per Elofsson på ändring – och att förbundet gör klokare rekryteringar.

– Man har nästan låtit vänner och kompisar komma in i stället för att se till rätt kompetens, säger Elofsson i podcasten ”Kommentatorerna”.

Under torsdagen håller längdlandslaget en presskonferens för att presentera hur trupperna och organisationen ser ut för kommande säsong.

På förhand finns det framför allt två frågetecken:

1) Vilka damåkare tvingas flytta på sig när talanger som Linn Svahn, Emma Ribom och Moa Lundgren nu bankar på dörren till A-landslaget?

2) Blir tränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson kvar trots kritiken från åkarna?

Per Elofsson hoppas framför allt på att organisationen runt laget ska sätta sig. Det har nämligen stormat rejält under det senaste året.

”Klappat varandras ryggar”

Allting började med att landslagschefen Rikard Grip fick sparken. Hans ersättare Jonas Peterson fick lämna efter bara 143 dagar. I samma veva försvann även längdchefen Johan Sares och vallachefen Urban Nilsson.

Hur det här påverkade åkarna? Enligt SportExpressens uppgifter har missnöjet varit stort. Och det var också en av anledningarna till att Stina Nilsson tog klivet över till skidskyttelandslaget.

– Man måste ta ett omtag för att göra organisationen mer långsiktig, säger Per Elofsson i ”Kommentatorerna” som görs av tv-profilen Jonas Karlsson och den tidigare friidrottsstjärnan Peter Häggström.

Elofsson förklarar:

– Känslan jag har fått är att man varit lite för rädd om sin position, man har nästan låtit vänner och kompisar komma in i stället för att se till rätt kompetens. Vad är det som är bäst för åkarna? Vad är det som är bäst för organisationen? Det är där jag upplever att det kan vara ett litet fel. Man kanske har tänkt lite för kortsiktigt. Man har klappat varandras ryggar i stället för att se till helhetens bästa.

Nya chefer på plats

Inför den här säsongen har flera nya ledare kommit in. Daniel Fåhraeus är ny längdchef, Anders Byström är ny landslagschef och Petter Myhlback är ny vallachef.

Det saknas dock tränare. Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo har redan valt att sluta – och det spekuleras i att Magnus Ingesson och Stefan Thomson kan försvinna efter att flera åkare visat sitt missnöje mot dem.

– Just nu måste vi ha en stabilitet. Vi måste ha personer som är kvar på samma ställe i flera år. Det går inte att byta så ofta. De här personerna måste lära känna åkarna, säger Per Elofsson.

– Man behöver vara mer professionell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.