Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man behöver ju inte vara Einstein för att räkna ut det”

Johaug är alltjämt dominant i världscupen.
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES
Ebba Andersson har en plan för hur hon ska utmana norskan
Foto: GEPA PICTURES/ HARALD STEINER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Nyckeln är att göra en chansning i starten.

LAHTIS. Finns det en klockren taktik för att besegra Therese Johaug i en masstart?

Jodå.

Och Ebba Andersson vet exakt hur.

– Man behöver ju inte vara direkt Einstein för att räkna ut det, säger Ebba Andersson.

23-åriga Ebba Andersson är tillbaka på platsen där hon gjorde sin debut i den yppersta världseliten under VM 2017 - då fortfarande som junior.

Hur första loppet var i Lahtis-VM?

Omskakande.

Redan på väg ut från stadion efter starten av skiathlonloppet landade Andersson i ett snömoln efter att snarast blivit överkörd.  

– Jag blev kapad av nån annan som körde över mina skidor - och jag föll. Och sedan blev resten av loppet bara en kamp. Nä, jag har väl inte jättebra minnen från det loppet. 

Ebba Andersson fortsätter: 

– Så nu har jag verkligen en chans till revansch.

Ebba Andersson: ”Det är låga odds”

Exakt. För på lördag är det än en gång skiathlon i Lahtis som väntar för den svenska distansspecialisten.

Hon är en självklar kandidat till en plats på pallen. Men lika självklart är att norskan Therese Johaug är den stora favoriten till seger.

– Jag tror nog det är ganska låga odds på att hon vinner. Men... bara för att det är låga odds betyder det ju inte att det kommer att bli så, säger Ebba Andersson.

– Du måste ju ha inställningen att man kan vara med och utmana. Annars är det ju ingen mening att ställa sig på startlinjen.

Norskan Therese Johaug har vunnit 28 av sina 32 senaste distanslopp i världscupen. Och så sent som förra helgen krossade hon allt motstånd i skiathlon under norska mästerskapen.…

Det tog bara en minut innan Johaug ryckt från resten av fältet.

I NRK:s sändning från loppet analyserade nye expertkommentatorn Astrid Uhrenholdt Jacobsen sin tidigare landslagskollega. Och enligt Jacobsen är det en röd taktisk tråd genom all Johaugs masstarter. 

Ebba Andersson: ”Det är plattan i mattan”

Mer exakt: Johaug startar alltid extremt hårt för att skapa ett tidigt försprång - men tappar sedan fart under resten av loppet.

– Om jag klarade av att bita mig fast de första kilometerna var det möjligt att besegra Therese, sa Uhrenholdt Jacobsen i NRK.

Ebba Andersson är rörande överens med den förre norska landslagsstjärnan.

– Det är en analys som vi gjort tidigare - som nu blev ännu mer bekräftad genom det Astrid sa, säger Ebba Andersson.

– Men man behöver inte vara direkt Einstein för att räkna ut det. Inte när man åkt i samma lopp som Johaug vid väldigt många tillfällen.

Berätta: Hur brukar det vara?

– Hon sätter plattan i mattan från första stavtaget – och det är tufft att klara av att hålla den ryggen. Men det kan gå.

Du måste alltså närmast chansa, gå med från start - och hoppas överleva tills farten lugnar sig lite?

– Ja, det kan vara så.  Men samtidigt: Drar du en sån chansning kan det ju ödelägga resten av loppet också, säger Ebba Andersson.

23-åringen fortsätter:

– Så det är en balansgång. Man kan inte hålla ryggen till vilket pris som helst.LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken 

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Ny skidsatsning i Expressen Premium – första månaden gratis 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.