"Man är svinchockad, påverkar en hel idrott"

Rikard Grip är "svinchockad" efter beskedet om Therese Johaug.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla vill inte kommentera Therese Johaugs doping i nuläget.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Dagfinn Limoseth

Therese Johaug har åkt fast i ett dopingtest och riskerar fyra års avstängning.

Nu reagerar flera svenska skidprofiler med förvåning.

– Man blir ju svinchockad, säger svenska förbundskaptenen Rikard Grip.

– Att stängas av i fyra år för det där är ju orimligt, säger Torgny Mogren.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Norska skidförbundet har bekräftat att Johaug har testat positivt för clostebol efter att ha använt Trofodermin på en solbränna. Hon hade dragit på sig solbrännan under en höjdträning med längdlandslaget i Italien i slutet av augusti.

Ett chockbesked för hela skidsporten, och Sveriges förbundskapten Rikard Grip blir mycket förvånad och besviken när vi delger honom nyheten.

– Man blir ju svinchockad. Jag har ingen aning eller kunskap om vad det är för ämne, eller vad är det överhuvudtaget. Något annat kan jag inte säga. Inte mer än att är chockad och förvånad, säger han.

Det norska landslaget har stora bekymmer just nu, där det råder en pågående och upphetsad debatt av deras användande av astmamediciner.

"Deras förbaskade skyldighet"

Om dagens negativa nyhet är ett kvitto på att det norska landslaget har för dålig koll på vad åkarna stoppar i sig svarar Grip:

– Det är deras förbaskade skyldighet att ha koll på vad som gäller. Det gäller alla idrottare, oavsett vilket land det är ska man ha en organisation och stab som har koll på vad det är som gäller. Det är bara deras skyldighet. Det är ingen diskussion.

Hur ser du på det som händer i Norge just nu? 

– Oerhört tråkigt. Det påverkar en idrott som vi håller på med. Någonstans måste man verkligen ta tag i detta, och se varför såna här saker uppstår. Det måste de verkligen ta stort tag i och ta på allvar.

Charlotte Kallas presskontakt Torbjörn Nordvall säger:

Det blir inga kommentarer från Charlotte just nu. Det blir väldigt svårt och konstigt för henne att kommentera något som vi fortfarande vet väldigt lite om. Vi får invänta presskonferensen och se.

"Väldigt omtumlande"

Johan Sares, längdchef på Svenska skidförbundet:

– Jag såg det precis, men det var ju så att pulsen ökade när jag läste det. Det känns väldigt omtumlande, det måste jag säga.

– Om man har smörjt läpparna för att de är torra, eller knäna för att de är stela, det är ju bara hypotetiskt. Det här handlar om man får eller inte får använda en produkt, och här har man uppenbarligen använt en produkt man inte får använda. Det är bara tråkigt, otroligt tråkigt.

Vad tycker du bör ske nu? Borde hon bli avstängd?

– Jag vet ju ingenting. Men har hon tagit preparat som man inte får ta - då förutsätter jag att hon blir avstängd.

Mogren: "Det är orimligt"

Den svenske skidlegendaren Torgny Mogren blev ytterst förvånad när han fick höra om att Therese Johaug åkt fast för doping.

– Det är så otroligt klantigt gjort av den norske läkaren. Jag tänkte: "Nej, det kan inte vara sant", säger Mogren.

Hur ser du på att hon riskerar fyra års avstängning?

Det är ju helt orimligt. Det finns människor som har stått för otroligt större övertramp.

Först Johnsrud-Sundby och nu Johaug, hur hårt slår det här på skidvärlden?

Det slår jättehårt. Det är klart att det ger ett stort eko i skidvärlden. Det ger ju verkligen vatten på kvarn för alla skeptiker som har pekat ut det norska landslaget som fuskare, säger Mogren.

Var har du själv stått i den frågan?

– Jag har alltid sagt att Norge är ett rent landslag. Jag kan aldrig i mitt liv tro att de medvetet fuskat, säger Torgny Mogren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.