Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Målet i Vasaloppet flyttas – kortas ner

Lina Korsgren vann Vasaloppet 2020.
Britta Johansson Norgren vann Vasaloppet 2019
Kämpande Vasaloppsåkare.
Foto: BILDBYRÅN

Efter 99 år på nästan samma plats flyttas mållinjen i Vasaloppet. Detta har blivit nödvändigt på grund av förändringar av infrastrukturen i Mora.

En ny målportal ska byggas upp inför arrangemangen, bland annat det klassiska långloppet i skidor, i höjd med klockstapeln, precis vid rondellen vid Vasagatan. Upploppet blir därmed cirka 100 meter kortare.

”Längden på upploppet har förändrats flera gånger under historien även om målet varit på i princip samma plats sedan 1922. Och den totala sträckan på loppen kommer inte att förändras nämnvärt då bansträckningarna justeras nästan årligen, bland annat beroende på hur markförhållandena i Vasaloppsarenan ser ut”, säger projektledaren Mats Rylander.

Den nuvarande målportalen, som blev permanent 1986, kommer stå kvar på sin ursprungliga plats och blir en del av ett så kallat medaljtorg, en plats där deltagare får ta emot sin medalj efter målgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.