Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maken: ”Vi visste vad som väntade”

Se mer om längdskidor
Foto: GEPA PICTURES
Foto: BILDBYRÅN

I somras gick den finska skidåkaren Mona-Liisa Nousiainen bort i magcancer.

Endast 36 år gammal.

Nu berättar maken Ville Nousiainen om sorgen.

– Det går inte tio minuter utan att jag tänker på henne, säger han till Ilta Sanomat. 

Med 110 starter i världscupen och deltagande i ett OS och fyra VM var hon ett respekterat namn inom sporten.

För en månad sen skakade nyheten om Mona-Liisa Nousiainens död om hela skidvärlden. 

Bara ett par månader efter att hon avslutat sin karriär, våren 2018, diagnostiserades hon med en aggressiv typ av cancer i magen. En sjukdom som familjen valde att håla hemlig.

Den 29 juli i år gick hon bort.

Endast 36 år gammal.

– Det var väntat. Vi visste att hon mådde dåligt. Hon har kämpat länge, sa Mika Kumala, mångårig ledare i det finska förbundet, när SportExpressen talade med honom i samband med dödsbeskedet. 

Nu har Mona-Liisas make Ville Nousiainen, även han ett aktat namn inom skidsporten, för första gången pratat om det tragiska dödsfallet.

Maken om Mona-Liisa Nousiainens död

I en intervju med finska Ilta Sanomat berättar han att de båda hade planer på att slutföra sina studier efter att de avslutat sina respektive skidkarriärer. Planer som lades på is då Mona-Liisa plötsligt kände sig orkeslös och inte kände någon smak då hon åt.

Cancerbeskedet kom som en smäll. Men familjen vägrade ge upp hoppet om ett långt liv tillsammans.

– Även om vi visste vad som väntade så fanns det hopp om att livet kunde ha blivit längre, säger han till tidningen och fortsätter:

– Vi lyfte på alla stenar både i Finland och utomlands i jakten på ett botemedel, men det fanns inget kvar att göra. Men Mona beklagade sig aldrig över sitt öde. Vi levde aldrig i döden i det här huset. Vi rörde oss framåt och fann glädje i vardagliga saker.

Tillsammans med parets gemensamma dotter ska Ville Nousiainen nu skapa sig ett liv utan sin stora kärlek.

– Jag skulle kunna gå runt i resten av mitt liv och tänka på orättvisor, men det kommer inte förändra något. Jag måste försöka se framåt mitt i sorgen, säger Nousiainen.