Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maja om Fridas kollaps: ”Drama queen”

Maja Dahlqvist under en digital pressträff inför världscupen i Livigno.
Foto: Philip Gadd
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
1 / 7

Frida Karlsson vann Tour de ski och kollapsade efter målgång.

Nära vännen Maja Dahlqvist följde dramat på tv – men var aldrig speciellt orolig.

– Jag tänkte att hon var en liten drama queen, säger sprintstjärnan.

Tour de ski fick en dramatisk avslutning.

Frida Karlsson gick ut i stor ledning inför den sista etappen, klättringen uppför slalombacken i Val di Fiemme.

Svenskan inledde stabilt men gick in i väggen under slutspurten. Karlsson lyckades hålla undan mot konkurrenterna och vann totalsegern, men kollapsade i målfållan. 

– Jag mådde som en råtta. Jag kommer inte ihåg så mycket av det som hände, sa Frida Karlsson efteråt.

23-åringen var för en stund medvetslös efter målgång, men kunde efter ett tag ta sig upp på benen. Hon är den andra svensken genom tiderna att ta hem Tour de ski.

– De berättade för mig när jag kvicknade till att jag vann, men det blev inget firande av segern direkt. Men det är stort för mig, sa Karlsson.

Maja Dahlqvists passning: ”En liten drama queen”

Bästa kompisen Maja Dahlqvist hade valt att bryta Tour de ski med två etapper kvar och fick följa dramatiken framför tv:n. Sprintstjärnan blev dock inte speciellt skrämd av bilderna på Karlsson.

– Jag tänkte att hon var en liten drama queen. Jag var inte så orolig, säger Maja Dahlqvist och ler.

Det är inte första gången som Frida Karlsson blir kallad ”drama queen”. Efter att ha kollapsat under vinter-OS i Peking i fjol använde den tidigare norska skidstjärnan Kari Öyre Slind samma epitet när hon skulle beskriva svenskan.

– Det blir extremt när man åker uppför så länge. Jag vet att Frida kan ta ut sig och när det blir så mycket stress på kroppen stänger den av för att skydda sig. Det var en trött Frida, säger Maja Dahlqvist.

Vad menar du med ”drama queen”?

– Det är lite internt. När någon kastar efter mållinjen tänker man att alla är lika trötta, det handlar bara om vem som visar det utåt. Nu var det hon som visade det extremt mycket. 

”En riktig Frida-bokning”

De två bästa kompisarna återförenades i Östersund direkt efter Tour de ski.

– Frida var riktigt trött, säger Maja Dahlqvist.

Någon speciellt lång vila blev det däremot inte.

– Hon hade bokat in oss på en sponsorgrej direkt när vi kom hem. En riktig ”Frida-bokning”. Hon hade vilodag och tänkte att hon kunde göra något annat. Hon hade kanske behövt den dagen till att vila.

Dahlqvist hade en lyckad världscuphelg i Toblach med en andraplats i den individuella sprinten och seger i sprintstafetten tillsammans med Linn Svahn.

Nästa stora mål är skid-VM i Planica som avgörs om en månad. Dit har Maja Dahlqvist och Frida Karlsson redan säkrat sina platser i den svenska truppen.

TV: Se Ebba Andersson kross från förra helgen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.