Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kalla: ”Känner mig faktiskt omtumlad”

Charlotte Kalla.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Stina Nilsson byter från längdskidor till skidskytte. 

Det chockar skidvärlden. 

– Jag känner mig faktiskt lite omtumlad, säger Charlotte Kalla. 

– Jag undrade om det var första april, säger Magdalena Forsberg. 

Under söndagen slog nyheten ned i Idrott-Sverige: Stina Nilsson byter sport - och från och med nästa säsong tävlar 26-åringen som skidskytt och inte som längdåkare. 

Det var SVT som var först med nyheten, som en stund senare bekräftade av Nilsson själv och det svenska skidförbundet. 

– Min grundtanke var att köra längdskidor ett OS till och sedan byta efter säsongen 2022. Men på grund av min skada har jag fått mycket tid att tänka och provskjuta och jag känner att jag verkligen inte vill vänta längre. Det är alldeles för roligt för det, säger Stina Nilsson själv i ett pressmeddelande.

”Det är verkligen superkul” 

Magdalena Forsberg, Sveriges mest framgångsrika skidskytt genom tiderna, trodde inte sina öron när hon först hörde om uppgifterna. 

– Jag undrade om det var första april när jag hörde det. Jag är jätteöverraskad. Men jag tycker det är oerhört kul. Jag är glad för hennes skull, säger hon och fortsätter: 

– Jag vet ju hur kul jag tyckte det var att lära mig en ny sport. Det ska bli väldigt kul att se hur hon utvecklas inom sporten. 

– Jag tycker verkligen att det är superkul. 

Varför tror du att hon gör det här valet?

– Ingen aning, men hon har ju haft mycket skadeproblem. Jag vet inte riktigt vad de skadeproblemen är men när jag bytte sport så var det för att jag hade lättare att åka fristil på grund av min skada.

– Kanske är det hennes skada som gör att det är jobbigt att köra klassiskt, och att det är därför hon gör det här bytet. Eller så känner hon bara att hon vill göra något helt nytt. 

– Jag tänker tillbaka på när jag bytte och hur kul jag tyckte att det var. Det var som att börja om på noll och lära sig massa nya saker. Att känna att jag utvecklades, det var en av anledningarna till att jag bytte sport. 

Kallas reaktion på Stinas val

Till och med hennes vän i längdlandslaget, Charlotte Kalla, är tagen. 

”Nyheten kom som en stor överraskning! Jag känner mig faktiskt lite omtumlad. Stina blir skidskytt! Det hade jag inte trott. 

Jag vill önska Stina all lycka framåt med sin nya idrottsutmaning med en bössa på ryggen. Det ska verkligen bli hur spännande som helst att följa henne i skidskyttetävlingarna till vintern.

Jag vill tacka Stina för alla fantastiska upplevelser som vi delat tillsammans med längdlaget i VM, OS och världscup. Speciellt alla intressanta samtal vi haft i och utanför spåren, Stina är en modig kvinna!”, skriver hon i ett sms till SportExpressen. 

Samuelsson: ”Stina är en världsstjärna”

Svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson är också mycket förvånad när SportExpressen når honom. 

– Jag hörde precis. Det är flera som har ringt! Jag blir förvånad så klart, jag kände inte till något alls. Visar det sig vara sant är hon välkommen. Det är jättekul, verkligen. 

Vad tror du hon kan ge som skidskytt? 

– Stina är en världsstjärna och det är klart att hennes sätt att tackla idrott är egenskaper som är väldigt, väldigt bra. Det är samma med Hanna, som blivit en superstar. Det är viktigt att ha såna personer i ett lag, som vill bygga kulturen att jobba tillsammans och nå framgångar. 

Nu har du en ny träningskamrat snart. 

– Ja, det är härligt! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.