Foto: Mikael Sjöberg
 Foto: Mikael Sjöberg

Lyxåk inget för Kalla -
tror inte på BMW-hjälp

Publicerad

Stjärnåkarna Marit Björgen och Therese Johaug ska trans­porteras runt i lyxbil med privatchaufförer under Tour de ski.

De sämre åkarna kan skickas hem efter halva touren.

Men den nya norska modellen är inget som tilltalar Charlotte Kalla.

- Jag vet inte riktigt hur ens prestation skulle bli bättre av det, säger Kalla.

Efter uttagningen i förrgår av den norska Tour de ski-truppen berättade landslagschef Vidar Löfshus i Aftenposten att man nu satsar "lite desperat" för att nå en - första - norsk damseger totalt.

Borta är de gamla mini­bussarna. Den här gången får Björgen, Johaug & Co åka BMW X5 med privatchaufför mellan etapperna.

De norska damer som inte finns med bland de 20-25 bästa inför de sista fyra etapperna kan skickas hem. Allt för att valla- och ledarteam ska ha kunna koncentrera sina insatser på stjärnåkarna.

- Okej. Det hade jag inte hört, säger Charlotte Kalla.

När SPORT-Expressen pratar med den svenska skidstjärnan är hon inne på sista dagen av träningslägret i Livigno i norra Italien.

Hon låter inte avundsjuk på hur de norska konkurrenterna ska transporteras genom Europa under Tour de ski.

Tvärtom, faktiskt.

- Nä, jag tycker vi har det bekvämt i våra egna landslagsfordon, säger Kalla.

Kalla föredrar svensk lösning

Vad tycker du om modellen att skicka hem de som inte är med i absoluta toppen?

- Det låter annorlunda.

Du vill ha med dig alla svenska tjejer ända upp på toppen av slalombacken sista dagen?

- Ja, verkligen.

Varför?

- Det är ju en väldigt speciellt erfarenhet att åka hela Touren, att se hur man pallar både fysiskt och mentalt. Det är en känsla jag unnar alla att få uppleva.

Kalla fortsätter:

- Nä, jag vet inte riktigt hur prestationen skulle bli bättre för någon i laget av att göra på det sättet.

Ledare och vallare räcker ändå?

- Ja, det tycker jag.

På lägret har Charlotte Kalla haft sällskap av Emma Wikén, Marcus Hellner och Daniel Richardsson. Och det nio dygn långa lägret har varit högst lyckat.

- Vi har haft väldigt bra för- hållanden. Men nu längtar jag hem för att få fira jul, säger Kalla.

Kallas väg fram till Tour de ski

I dag flyger Charlotte Kalla hem till Sverige igen för att fira jul hemma i Sundsvall. Dagarna som återstår fram till jul fortsätter hon att träna förhållandevis hårt.

Bland annat startar hon julafton med ett stenhårt intervallpass - innan hon sedan tar ledigt för julfirande i huset i Sundsvall.

Den 27 december flyger Kalla, tillsammans med resten av landslaget, ner till München för vidare transport till Oberhof där Tour de ski startar den 29 december.

Den svenska truppen till Tour de ski offentliggörs i morgon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag