Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfshus utspel efter norska skandalerna

Vidar Löfshus
Foto: Nils Petter Nilsson
Martin Johnsrud Sundby
Foto: Nils Petter Nilsson
Therese Johaug
Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

VAL SENALES. Två världsstjärnor fällda och avstängda, kompromisslös kritik från hela övriga skidvärlden.

Norsk längdåkning är under press.

Men landslagschefen Vidar Löfshus noterar något annat i skandalernas spår.

– Jag är säker på att tittarsiffrorna kommer att öka i vinter, säger Löfshus.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här! 

Det norska landslaget har - som vanligt - hyrt ett helt hotell för sitt oktoberläger i italienska Val Senales.

Det är här landslagschefen Vidar Löfshus tar emot för en intervju. Han har varit rubrikernas man ända sedan det i juli avslöjades att världsettan Martin Johnsrud Sundby fällts för att ha överdoserat astmamedicin.

Löfshus ser dock tämligen oberörd ut och hälsar glatt.

Borde inte du vara världens mest pressade man?

– Donald Trump har det nog också rätt kämpigt, svarar Löfshus.

Men fakta kvarstår: Det är Löfshus som är ansvarig för den organisation som två gånger om misslyckats totalt.

I stormens öga

Först i fallet Sundby, sedan i fallet Johaug. Båda gångerna har Norska skidförbundet valt att förklara allt med att lägga skulden på sina egna landslagsläkare och bristande interna rutiner.

Dessutom har förbundet och landslagsledningen ifrågasatts efter uppgifter om att friska behandlats med astmamedicin, att och att nebulisatorer använts under tävlingar - gömda i landslagets vallatrailer.

Kort sagt: I ett drygt kvartal har det blåst orkanstyrka runt Vidar Löfshus.

Borde du inte ha avgått redan?

– Ja, det är ju en bra fråga. Det har skett fel med Martin, det har uppenbarligen begåtts nya fel med Therese. Det är kris för norsk längdåkning, kanske även internationellt - och det är väldigt beklagligt.

Löfshus fortsätter:

– Om jag pekas ut som orsak till det och uppmanas avgå så gör jag förstås det. Men än så länge det har inte hänt.

Förstår ni ens själva hur ni skadat hela skidsporten med dessa skandaler?

– Ja, vi ser ju det. Men framför allt är detta något som drabbar Martin, Therese och de två läkarna väldigt hårt. Det här är en väldigt tung tid för norsk längdåkning - och inte minst Norges skidförbund.

Therese Johaug säger sig vara helt oskyldig till vad som hänt henne. Varför har hon då ännu inte velat svara på en enda fråga från medierna om vad som hänt?

– Hon har berättat sin version en gång. Och Therese har faktiskt önskat att framträda i medier igen. Hon känner ett behov av att försvara sig

Okej. Så varför gör hon inte det?

– Situationen är så svår att hon faktiskt inte klarar av det just nu. Och det hoppas jag folk och medier har respekt för. Det är en extrem situation som människan Therese Johaug är i. Sedan är det också lite av hänsyn till den utredning som pågår.

– Men vi får se vad som händer nästa vecka. Det här är ett beslut som Therese tar själv. Vi kommer inte att påverka henne på något sätt.

En dopingnation?

Förra världsmästarinnan Anette Böe menar att Norge nu får acceptera att man är en dopingnation i omvärldens ögon. Har hon rätt?

– Ja, det är ofta en sån stämpel man får när man döms för något som sammankopplas med doping. Och det kan förfölja dig i lite för många år. Och det känns väldigt tungt.

Profilerade svenska journalisterna Hasse Svens och Lasse Anrell har beskyllt er för systematisk doping. Kommentar?

– Det är påståenden som jag egentligen inte vill kommentera. Alla som jobbat inom norsk längdåkning vet att det som händer där är långt i från någon form av systematisk doping.

Är allt som inte förbjudet av Wada okej att använda i jakten på medaljer? Eller var går egentligen Norges gräns?

– Vi har två klara gränser. Dels den som sätts upp inom norsk idrottsmedicin, den andra är Wadas reglementen. Men toppidrott är brutal, den är inte sund ur ett hälsoperspektiv. Det handlar ofta om att tänja gränser. Men vi håller oss inom vad som är tillåtet - och försvarligt.

Det finns uppgifter att friska åkare behandlats med astmamediciner - kan du förstå varför detta fördöms bland annat från svenskt håll?

– Det där än en gång bara ett påstående. Vi medicinerar aldrig friska utövare. Och nu har det tillsatts en granskningsgrupp som ska reda ut allt detta.

Samtidigt har åkare utan astma berättat öppet att de fått astmamedicin när de haft problem med sina luftrör.

– Men då har det varit en behandling som ordinerats av läkare. För att hjälpa och skydda den aktive.

Många gråzoner

Men börjar det inte vara väldigt mycket "gråzoner" nu? Skadar inte allt detta sportens trovärdighet?

– Jo, och det är medaljens baksida med toppidrott. Det finns en del gråzoner. Men vi förhåller oss till norsk idrotts och Wadas riktlinjer. Och norsk idrott har ju exempelvis beslutat att inte använda vare sig höghöjdshus eller syrgasmasker.

När Expressens tv-kamera slagits av fortsätter Vidar Löfshus att berätta om den enorma uppmärksamhet fallen Sundby & Johaug väckt. Om de tusentals artiklar man räknat till i Norge, Sverige och andra länder.

Sedan säger Löfshus:

– Så jag är säker på att tittarsiffrorna kommer att öka i vinter, i alla fall i Norge.

Kanske det. Men på längre sikt - tror du inte nya skandaler skulle få tittarna att till slut tappa intresset?

– Jo, där är vi överens. Det får inte hända något mer nu.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.