Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Listan avslöjar åkarnas missnöje: ”Det är tufft”

Charlotte Kalla och flera åkare i världscupen vill se förändringar.Foto: OLAV NESVOLD JON / OLAV NESVOLD JON BILDBYRÅN NORWAY
SVT-experten Mathias Fredriksson är positiv till förslaget om en helt ny disciplin.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Charlotte Kalla får stöd i sin kritik mot internationella skidförbundet.

SportExpressen kan i dag publicera delar av en enkät där 118 åkare har fått tycka till i flera heta frågor.

49 procent av åkarna vill rita om schemat – och 83 procent vill införa en helt ny disciplin.

– Det här låter jättespännande, säger SVT-experten Mathias Fredriksson.

En lång säsong är till slut över. Men bakom kulisserna händer det fortfarande saker i skidvärlden.

Internationella skidförbundet (Fis) vill förändra och utveckla sporten. Till nästa säsong blir det till exempel fler lopp än någonsin, 41 stycken.

Åkarna är dock inte helt tillfreds med det som händer.

Charlotte Kalla valde att sätta ner foten i en intervju med SportExpressen tidigare i veckan.

– Det är ju så många lopp. Varenda helg. Vi kan ju knappt få in SM-tävlingarna i programmet. Det är för mycket, förklarade Kalla.

– Jag kommer inte att köra allt nästa säsong.

”Måste hitta en lösning”

Många känner likadant. SportExpressen har tagit del av åkarnas egen enkät, där 118 stjärnor från 16 olika nationer har tyckt till, och där kan man se att 49 procent tycker att det är för många lopp på schemat.

Ser man till hur toppåkarna har svarat är den siffran 65 procent.

– Det här är den fråga som väcker mest reaktioner bland åkarna just nu, säger Martti Jylhä som är åkarnas representant i Fis längdåkningskommitté.

– Det räcker egentligen med att titta på hur deltagandet ser ut i de olika världscuptävlingarna. Alla är inte med varje helg, trots att de egentligen vill det. Men schemat är för tufft.

FÖRETRÄDER ÅKARNA. Martti Jylhä är inte bara en av Finlands främsta sprinters. Han är dessutom åkarnas representant i Fis längdåkningskommitté.Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Lösningen? Åkarna vill ha max 36 lopp per säsong. Och några av dem får gärna köras under veckorna, för att kunna skapa någon tävlingsledig helg.

Men det förslaget krockar med andra viljor.

– De nationella skidförbunden sitter på mycket makt och de vill gärna ha sina tävlingar på helgen, för att få mer publik till arenorna. Det går att köra vardagar under kvällstid, men ganska få orter kan erbjuda tillräckligt bra belysning. Det är dessutom svårare att få plats i tv-tablåerna under kvällarna, säger Martti Jylhä.

– Det är inte lätt, men vi måste hitta en lösning på det här. Om inte de bästa åkarna är med i loppen så kommer intresset minska.

Experten hyllar förslaget

I enkäten finns också flera andra svar som sticker ut.

Fis har tidigare flaggat för att ta bort den klassiska stilen, men 93 procent av åkarna (!) vill behålla den. 86 procent tycker också att det är viktigt att ha kvar den klassiska sprinten.

Och det finns även önskemål om en helt ny disciplin.

47 procent svarar direkt ”ja” på frågan om de vill ha en mixad tävling, alltså att damer och herrar tävlar ihop. 35 procent svarar ”ja, men bara om den inte ersätter någon annan tävling”. Bara 17 procent svarar ”nej”.

Inom skidskyttet finns redan både mixstafett (två damer och två herrar per lag) och singel mixstafett (en dam och en herre).

– Jag var och tittade på singel mixstafett på VM i Östersund när Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg körde och det var väldigt underhållande. Jag tycker det här låter jättespännande, säger SVT-experten Mathias Fredriksson.

– Om åkarna själva är så positiva till det så tycker jag verkligen att de borde försöka testa det i världscupen.

Många nationer skulle kunna vara ganska bra på det?

– Exakt. Det här skulle kunna gynna mindre nationer som har en bra tjej och en bra kille. Fler nationer skulle kunna vara med och slåss i den absoluta toppen.

Riskerar tappa OS-medaljer

Enligt Martti Jyhlä finns det också önskemål från internationella olympiska kommittén (IOK) att få in en mixad tävling i längdskidåkning på OS-programmet.

Men då måste troligen en annan disciplin strykas.

– Och det blir problematiskt. Säg att vi till exempel stryker sprintstafett och ersätter den med en mixstafett, då kommer det bara delas ut tre medaljer i stället för sex. Vi tappar alltså möjligheter till medalj.

Går det att testa i världscupen till att börja med?

– Absolut, men det är svårt att få in det där också. Vi har redan väldigt många lopp och det ska vara en bra balans mellan allting. Skidskyttet har till exempel inte den klassiska stilen, som vi håller hårt i.

– Det är svårt att få ihop det här pusslet.

Så svarar åkarna i enkäten

Skulle du vilja ha en mixad tävling på programmet?

47,27% Ja.

17,27% Nej.

35,46% Ja, men bara om den inte ersätter någon annan tävling.

 

Borde sprintstafetten ersättas med en individuell sprint på VM/OS, för att kunna ha sprintar i både fristil och klassiskt?

24,07% Ja.

75,93% Nej.

 

Tycker du det är viktigt att ha sprint i klassisk stil?

86,24% Ja.

13,76% Nej.

 

Tycker du att vi borde sluta tävla i klassiskt och bara köra fristil?

6,36% Ja.

93,64% Nej.

 

Tycker du att det är för många lopp under världscupsäsongen?

49,55% Ja.

50,45% Nej.

 

Vill du att man bara ska få Tour de ski-poäng om man slutför hela touren?

50,47% Ja.

49,53% Nej.

 

 

FOTNOT: 118 världscupåkare deltog i enkäten, 57 damer och 59 herrar från 16 olika nationer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.