Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Legkov kan räddas av en miss i rapporten

Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/EIBNER EUROPA IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Darron Cummings / AP

Ryssland gör succé i världscupen.

Samtidigt kämpar storstjärnan Alexander Legkov för att bli frikänd.

Och nu kan han räddas – av en miss i McLaren-rapporten.

– Vi är väldigt hoppfulla, säger hans advokat Christof Wieschemann till SportExpressen.

Det har varit några omtumlande veckor för det ryska längdlandslaget.

Först kom beskedet att Alexander Legkov, Maksim Vylegzjanin och ytterligare fyra åkare blivit avstängda från allt tävlande på grund av de graverande uppgifterna i McLaren-rapporten. Sen hittade övriga ryska åkare plötsligt formen ute i spåret.

Sergej Ustjugov körde över allt och alla i Tour de ski och när världscupen kom till Toblach i går blixtrade Natalja Matvejeva till och knep segern i damernas sprint.

Och nu kommer alltså fler goda nyheter för ryssarna.

"Det är inte lika självklart som man trodde"

Under fredagen var Alexander Legkov på plats i Zürich tillsammans med sin advokat Christof Wieschemann för ett möte med det internationella skidförbundets (Fis) dopingpanel.

Där presenterades helt nya uppgifter.

– Vi har granskat dokumenten i McLaren-rapporten och kommit fram till att koderna inte är konsekventa, säger Wieschemann.

 

LÄS MER: Så mycket tjänar profilerna i Vinterstudion

 

Åkarna är inte namngivna i McLaren-rapporten, utan de har i stället fått var sin kod som hela tiden återkommer i de tusentals dokumenten. SportExpressen har tidigare kunnat avslöja exakt vilka namn som döljer sig bakom koderna – men enligt Wieschemann är kopplingen mellan namnen och koderna inte hundraprocentig.

Han berättar:

– Det här är inte lika självklart som man först kanske trodde. Tittar vi till exempel på den kod som ska vara knuten till Jevgenij Belov, så hittar vi den koden vid två tävlingar där Belov inte var med. Alltså måste den koden, i det fallet, vara kopplad till någon annan.

 

 

 

VM fortfarande ett stort frågetecken för Legkov

Anledningen till att Legkov och de fem andra åkarna blivit avstängda är att deras koder står registrerade vid dopingprov som blivit manipulerade i samband med OS i Sotji 2014.

 

LÄS MER: Nu vänder norska folket Johaug ryggen

 

Men frågan är nu om vi kan lita på koderna.

– Det är så klart ett stort problem om koderna inte är konsekventa och det här påtalade vi för Fis under mötet i fredags. Samtidigt menar vi också, precis som tidigare, att individen inte kan hållas ansvarig för att ett dopingprov har blivit manipulerat.

När kommer det ett besked om avstängningarna hävs eller inte?

– Vi räknar med ett besked under kommande vecka. Och vi är väldigt hoppfulla, både jag och Alexander. Han har varit med mig nu under de senaste dagarna.

Kan det bli aktuellt att åka världscuptävlingarna i Ulricehamn 21-22 januari, om han blir frikänd?

– Nej, han kommer inte att vara med där. Det handlar om var han befinner sig just nu i sin träning. Fokus är fortfarande på VM och han har en plan. I den ingår inte nästa helgs världscuptävlingar.

Även om Legkov frias från den nuvarande avstängningen är det osäkert om han kommer att kunna tävla i VM. Fis bekräftade nyligen för SportExpressen att hela det ryska landslaget alltjämt riskerar att drabbas av en kollektiv avstängning, som en följd av uppgifterna i McLaren-rapporten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.