Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Darron Cummings / APFoto: Darron Cummings / AP
 Foto: Darron Cummings / AP

Legkov bryter tystnad om dopingen: "Tufft"

Publicerad

Först dök hans namn upp på McLarens lista över dopade ryssar.

Sen kom han trea i världscuptävlingen i La Clusaz.

Nu bryter Alexander Legkov tystnaden efter jätteskandalen.

– Det är tufft att bli omnämnd i den här rapporten, säger han till NRK.

– Om de hittar något i hans tester är det manipulerat. Det är jag 100 procent säker på, säger tränaren Marcus Kramer.

Det var under fredagen som SportExpressen kunde berätta att hemliga sifferkoder avslöjar de ryska längdstjärnorna i McLaren-rapporten.

Alexander Legkov, Maksim Vylegsjanin och Nikita Kriukov finns alla med på skandallistan – och nu riskerar hela det ryska landslaget att stängas av.

Alexander Legkov har inte velat prata med medier om McLaren-rapporten, förrän nu.

Efter att ha kommit trea på 15-kilometersloppet vid världscuptävlingarna i franska La Clusaz tog Legkov bladet från munnen.

– Det är tufft att bli omnämnd i den här rapporten, men jag fokuserar på att fortsätta att tävla. Jag hoppas att det här blir väl omhändertaget av Fis (det internationella skidförbundet), säger den ryske skidåkaren till NRK.

Tränaren: "Då är resultaten manipulerade"

Hans tränare Marcus Kramer är övertygad om sin adepts oskuld. Och påstår att om resultaten visar något annat är de manipulerade.

– Om de hittar något i hans tester är det manipulerat. Det är jag 100 procent säker på, säger Kramer och tillägger:

– Jag kan inte säga så mycket om McLaren-rapporten eftersom jag inte har läst den och jag läser inte heller tidningar. Han har gjort många tester både under OS i Sotji och efter. Och vi har det svart på vitt på papper att alla testerna är negativa. Vi vet att Aleksandr är ren, säger Marcus Kramer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag