Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Legendarens vändning – fortsätter i landslaget

Johan Olsson och Jens Burman.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Johan Olsson.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Johan Olsson.Foto: NILS PETTER NILSSON / XP / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Enligt uppgifter i media skulle Johan Olsson hoppa av sitt uppdrag som landslagstränare.

Nu kommer helt andra besked.

Legendaren blir kvar – med fokus på att utveckla åkarnas teknik.

– Efter säsongen funderade jag på vad jag skulle kunna bidra med mer konkret utifrån den tidsmängd jag kan lägga ner. Det resulterade i att vi nu har vi kommit fram till mer specifika uppgifter, säger Olsson i ett pressmeddelande.

Först var det SportExpressen som rapporterade att framtiden var oviss Johan Olsson, efter bara ett år som landslagstränare. Han själv ville då inte ge några besked om det skulle bli en fortsättning eller inte.

– Den frågan får du inget svar på, förklarade Olsson.

Sen slog Dagens Nyheter fast att det var helt klart att 39-åringen skulle sluta.

Men nu, bara en månad senare, kommer alltså helt motsatta besked.

Får skräddarsydd roll

I ett pressmeddelande berättar skidförbundet att Johan Olsson blir kvar som landslagstränare.

Det blir dock i en skräddarsydd roll, där han tillsammans med videoanalytikern Lars Ljung kommer att hjälpa åkarna att utveckla sin teknik.

Olsson var inte helt nöjd med upplägget i fjol.

– Jag jobbade halvtid och det var svårt att identifiera min specifika roll när jag var ute med laget. Nu när jag har varit med i ett år vet jag mer vad arbetet handlar om och efter säsongen funderade jag på vad jag skulle kunna bidra med mer konkret utifrån den tidsmängd jag kan lägga ner. Det resulterade i att vi nu har vi kommit fram till mer specifika uppgifter, säger Johan Olsson som nu kommer att ”arbeta utifrån ett visst antal dagar”.

Om sin roll säger han:

– Det handlar om att ändra tankesätt i rörelsemönster och att utnyttja individuella styrkor hos de enskilda åkarna. I min karriär var jag duktig på att analysera förbättringspotential vad gäller träning och teknik, men även organisatoriskt runtomkring mig själv. Detta hoppas jag även kunna identifiera och hjälpa åkarna med i denna roll.

”Tät dialog med åkarna”

Den nya landslagschefen Jonas Peterson hoppas att upplägget med Johan Olsson och Lars Ljung kommer att bära frukt.

– Lars har jobbat med laget tidigare, vilket har varit uppskattat av åkarna. Johan och Lars kommer ha en tät dialog med åkarna både på utvalda läger och på hemmaplan. Det handlar om att gå igenom filmklipp för att analysera teknik och rörelsemönster och det känns härligt att vi nu knutit två av de främsta personerna inom området till laget. De dagliga träningsuppläggen kommer tränarna sköta fullt ut själva, säger Peterson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.