Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Legendaren rasar mot Kallas avhopp

Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Vinnaren av Tour de Ski får drygt 455 000 kronor. Men det frestar inte längdskidåkarna. 

Flera stjärnor väljer att nobba Tour de Ski även i år. Bland annat Marit Björgen och Charlotte Kalla. Dessutom har både Stina Nilsson och Heidi Weng öppnat för att stå över.

– Jag är inte glad över det, säger Vegard Ulvang, ordförande för längdåkningskommittén i FIS, till VG.

Genom åren har flera stjärnor valt att nobba Tour de Ski - framför allt när det vankas OS-år. Under 2013 valde Charlotte Kalla att stå över tävlingen och tidigare i december meddelade Kalla att hon väljer att göra det igen. Allt fokus ligger nämligen på OS i februari.

– Det är OS som är det viktiga, sa Kalla då till SportExpressen.

Och det är fler stjärnor som väljer att nobba Tour de Ski. Marit Björgen väljer att stå över och dessutom har både Stina Nilsson och Heidi Weng uttryckt en önskan om att inte tävla.

– Som det ser ut nu finns Tour de Ski inte med i min plan A, har Nilsson tidigare sagt till TT.

Kritiken mot stjärnorna

Även norrmannen Johannes Klaebo har valt att stå över. När den norska tidningen VG talar med Vegard Ulvang, ordförande för längdåkningskommittén i FIS, uttrycker han sin besvikelse över att det är så pass många som väljer att stå över.

– Tour de Ski är en viktig tävling med stor konkurrens. Om de bästa inte ställer upp så försvagar det hela konceptet. Jag är inte glad över det, säger Vegard Ulvang till VG.

Ulvang, som under karriären vann tre OS- och två VM-guld suckar och fortsätter:

– Det blir inte en tävling med de bästa.

Tour de Ski inleds den 30 december i Lenzerheide, Schweiz, och avslutas i Val Di Fiemme, Italien, den 7 januari. OS i Pyeongchang inleds den 9 februari och avslutas 25 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.