Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Legendaren får nog – mitt i tv-sändningen

Se lördagens ”Skidsnack” från världscuphelgen i Lillehammer.
Therese Johaug.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Thomas Alsgaard.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

LILLEHAMMER. Therese Johaug tog ännu en överlägsen seger i Lillehammer.

Då fick legendaren Thomas Alsgaard nog i NRK-studion.

– Jag behöver inte vara här som expert längre…

Johaug har nu tagit 50 segrar i distanslopp i världscupen – och frågan är hur hennes dominans egentligen påverkar sporten.

Har rivalerna redan gett upp? Är det omöjligt att slå Therese Johaug?

Sadie Maubet Bjornsen skakar på huvudet.

– Det är klart att vi har känslan att Johaug går att slå. Annars är det meningslöst att ens ställa sig på start, säger Bjornsen efter att ha slutat åtta i skiathlonen i Lillehammer – nästan två minuter efter Johaug.

Hon fortsätter:

– Stina Nilsson visade förra säsongen att det är möjligt och det är väldigt inspirerande för oss andra.

Det var under förra säsongen som Therese Johaug kom tillbaka till världscupcirkusen efter att ha varit dopingavstängd i 18 månader. Och hon dominerade direkt.

”Det är inte spännande”

Johaug vann alla distanslopp utom ett under den förra säsongen. Enda gången hon blev slagen var när Stina Nilsson lyckades knäcka henne i masstarten på 10 kilometer klassiskt i Quebec.

Den här säsongen har börjat på samma sätt. Johaug vann båda distansloppen under premiären i Ruka förra helgen och tog alltså en ny seger i Lillehammer under lördagen.

Oväntat? Knappast.

Spännande? Inte alls.

– Det är skönt att jag inte ens behöver vara expert längre, för det här är ju inte spännande, säger legendaren Thomas Alsgaard i NRK:s studio.

– Hon är i en annan liga, i en egen division. Hon presterar något som vi aldrig tidigare sett från en kvinnlig längdskidåkare. Och hon har tagit allting till ytterligare en ny nivå i år.

Johaug om debatten

VG:s krönikör Leif Welhaven upplever det också som att distansloppen på damsidan nu snarare handlar om vilka som ska bli tvåa och tre än vem som ska vinna. För alla vet redan att det kommer bli Therese Johaug.

Det är skadligt för sporten, menar han.

”Therese Johaug förtjänar all ros i världen för den nivå hon håller i skidspåret. Men kvinnlig längdskidåkning är tyvärr ganska tråkigt att titta på just nu. Och det är dräpande ur en underhållningssynpunkt”, skriver Welhaven i en krönika.

Johaug själv förstår snacket om att mer spänning vore bra för sporten, men hon tänker inte ta på sig något ansvar för situationen.

– Jag kan ju inte låta någon slå mig bara för att det ska bli mer spänning, det är snarare upp till de andra att åka fortare och pressa mig mer. Men jag är säker på att det kommer bli många spännande lopp i vinter, säger Johaug.

Hon har nu tagit totalt 50 segrar i distanslopp i världscupen. Bara en åkare har fler: Marit Björgen med 62 segrar. Bakom henne i listan finns bland annat Jelena Välbe (44), Justyna Kowalczyk (35) och Bente Skari (25).

Johaug hyllas av Kalla

En av många som är imponerade är Charlotte Kalla.

– Jag har nog aldrig sett en så suverän längdskidåkare som Therese. Hon har de fysiska förutsättningarna, men man måste ju också ha talangen för att kunna förvalta det man fått, säger Kalla till VG.

– Det är det mentala och den beslutsamhet som Therese har som gör henne så bra som hon är. Det är imponerande att se hur hon tacklar allt.

Nästa vecka fortsätter världscupen med tävlingar i Davos. På schemat står bland annat 10 kilometer fristil. Och frågan är om Therese Johaug kommer att ta seger nummer 51.

Allting tyder på det.

Men Sadie Maubet Bjornsen och de andra ska försöka ge henne en tuff match.

– Vi kommer att göra vårt bästa, det kan jag lova. Och det kommer att stå många duktiga tjejer på start som alla har seger i sikte, säger Bjornsen.

– Men det är klart att Johaug är otroligt bra just nu.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.