Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Leendet har stelnat som på en fuskare"

Therese Johaug.
Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom
Petter Northug.
Foto: Gepa Pictures/ Mathias Mandl
Lasse Anrell.
Foto: Stefan Forsell

"Stäng av alla norska skidåkare i två år. Minst."

Det vill Lasse Anrell - som i en svidande krönika i NWT - pekar ut i stort sett varenda skidstjärna som fuskare i grannlandet.

"Norsk skidåkning stinker som laboratoriet hos Mühlegg", skriver Anrell.

– Det är allvarligt, säger norska landslagets kommunikationschef Espen Graff till Dagbladet.

Debatten om Norge och astmamedicin har gått varm hela sommaren sedan giganten Martin Johnsrud Sundby åkte fast för doping i slutet av juli. Han stängdes av i två månader och blev av med segern i Tour de ski och totala världscupen 2014/15.

Därefter har det framkommit uppgifter om att friska norska åkare har erbjudits astmamedicin och i början av september erkände Therese Johaug att hon fått astmamedicin från landslagsläkare "vid enskilda tillfällen".

– Vi har ingenting att dölja och vi har inte gjort något galet, sa hon om den granskning som nu sker av den norska användningen av astmamediciner.

"Therese Johaug trodde hon var untouchable"

Johnsrud Sundby och Johaug är tillsammans med Petter Northug och Marit Björgen fyra namn vars framgångar kraftigt ifrågasätts av förre Aftonbladet-krönikören och nuvarande NWT-krönikören Lasse Anrell.

Johaug kallas för en "kallhamrad fuskare".

"Therese Johaug har verkligen kommit undan billigt. Hela skidvärldens blonda lilla fästmö. Där har leendet stelnat som på en fuskare och en människa som trodde att hon var untouchable på grund av sitt förbunds storhet och sin egen trevlighet", skriver Lasse Anrell i NWT.

Anrell skriver att Northug behöver "droger för att ens kunna köra bil ordentligt" och han vill nu se att Norge får ett stenhårt straff.

"Den norska statsdopningen som gjorde landets åkare helt överlägsna och hotade döda sporten är en skam för Norge och för skidåkningen. Jag har egentligen bara ett förslag nu, för att rädda skidsporten; stäng av alla norska skidåkare i två år. Minst. Stäng av dem som straff och som en chans för dem att rensa upp i sitt eget träsk av astmaexpresser och medicinmän", skriver han.LÄS ÄVEN: "Anrell pissar dem i ansiktet - mest hatade mannen i Norge nu"


Norge: "Det är allvarligt"

Det norska skidförbundet har kommenterat Anrells krönika, genom kommunikationschefen Espen Graff.

– Vi noterar att Anrell kommer med odokumenterade anklagelser mot norsk längdskidåkning och beskyller namngivna utövare för att dopa sig. Det är allvarligt. Samtidigt tar vi anklagelserna knutna till medicinering i norsk längdskidåkning på största allvar och därför ska en granskningskommitté ha en full genomgång av detta, säger Graff till Dagbladet.

"Journalister och krönikör har varit för mjäkiga"

Aftonbladet har varit i kontakt med Lasse Anrell som förklarar varför han skrivit krönikan.

– Jag tycker att svenska och norska journalister och skidkrönikörer har varit alldeles för mjäkiga i fallet med den norska statsdopningen, säger han till tidningen.

Aftonbladet: Är det inte fel att insinuera sådant som du gör om enskilda åkare?

– Nej, jag tycker att det är nödvändigt.

SportExpressen har sökt representanter för det norska landslaget utan framgång.

– Skidförbundet kommer att kommentera saken vid ett senare tillfälle, säger kommunikationschefen Espen Graff till VG.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.