Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slår tillbaka mot Norge efter bråket: ”Jättetrist”

Foto: ULF BERGLUND / NENT GROUP
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Hennes barn leker med Marit Björgens barn, hon tränar omgiven av norska landslagsstjärnor - och bor vägg i vägg med norska landslagets herrtränare.

En sak är säker: Nents nya skidexpert Anna-Karin Strömstedt har en unik inblick i norsk längdåkning.

Hennes dom över Therese Johaug? Att norskan blivit ä-n-n-u bättre.

– Det finns nog inte längre några banor där Therese lämnar något utrymme åt sina konkurrenter, säger Anna-Karin Strömstedt.

Som förmodligen de flesta noterat vid det här laget har SVT och ”Vinterstudion” tappat rättigheterna till världscupen i längdåkning.

I stället tar Nent Group över.

I stället för André Pops som ankare i SVT leder nu Peter Jihde och Johanna Ojala i sändningarna i TV6 och Viaplay.

Och i stället för Anders Blomquist blir det nu Anna-Karin Strömstedt , 40, som agerar expertkommentator under loppen.

För de insatta är Strömstedt ett välbekant namn inom svensk vintersport efter flera år som aktiv på landslagsnivå i såväl längdåkning som skidskytte.

– När de ringde från Nent första gången så kände jag direkt att ”Det är ju det här jag vill göra!”. Jag tycker det är otroligt kul att kommentera. Så jag tackade väl egentligen ja på en gång, säger Anna-Karin Strömstedt.

Granne med Björgen & Johaug

Och intresset för längdåkning är milt sagt stort.

– Gud ja, man är ju liksom en nörd. Jag vet inte om man ska tycka det är tragiskt - men jag är i alla fall v-ä-l-d-i-g-t intresserad.

Sedan 2015 är Anna-Karin Strömstedt bosatt i Oslo med sin norska sambo och deras två barn (fem och två år). 

Var de bor?

Holmenkollen, förstås. 

15 ÅR SEDAN. Anna-Karin Strömstedt, Charlotte Kalla och Britta Johansson Norgren inför världscuptävlingarna i Gällivare 2006.
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN

Och den adressen innebär per automatik att Anna-Karin Strömstedt stöter på några av tidernas bästa längdåkare i sin vardag. Som Therese Johaug och Marit Björgen.

– Jo, jag träffar ju på dem ganska ofta. Jag är ofta och tränar på Holmenkollens rullskidbana - och där tränar ju nästan alla norska landslagsåkare.

– Marit och jag fick ju dessutom barn ungefär samtidigt – och våra barn har lekt ihop några gånger. 

Anna-Karin Strömstedt skrattar lite innan hon fortsätter:

– Dessutom bor norske herrtränaren Eirik Nossum i lägenheten intill – så det har blivit lite middagar tillsammans. Och att vi passat hans barn ibland.

Jösses. Du måste ju ha järnkoll på de norska åkarna?

– Jo, jag får väl faktiskt mer information om de norska än de svenska. 

Okej. Du som vet: Hur är statusen på Therese Johaug?

– Bilden är helt självklar: Therese är extremt stark i år.

Johaug - nu ännu bättre

Anna-Karin Strömstedt berättar om en ständigt återkommande scen i hemmakvarteren. När sambon Henrik satt sig i bilen för att köra till jobbet vid 07-snåret – och möter Therese Johaug som redan är ute på en löprunda.

– Therese lägger ner ett sånt enormt arbete - och är dessutom nästan unik på det sättet hon håller sig frisk och skadefri, säger Strömstedt.

Den här försäsongen har Anna-Karin Strömstedt dessutom noterat något nytt i Johaugs framfart. Och jo, det är en dålig nyhet för till exempel Ebba Andersson och Frida Karlsson.

NYTT RADARPAR. Anna-Karin Strömstedt (expert) och Per Forsberg (kommentator) blir Nents ersättare till klassiska SVT-duon Anders Blomquist och Jacob Hård.
Foto: ULF BERGLUND / NENT GROUP

– Therese har blivit extremt stark på stakning i år. Hon har alltid varit bra - men det jag har sett av henne den här försäsongen var väldigt imponerande rent tekniskt.

Strömstedt fortsätter:

– Så...hon har helt enkelt förbättrat sig på den del där de andra tidigare haft en chans att ta in på henne.   

Aj då. Om man säger så här – vilken världscupbana passar Johaug sämst?

– Mmm, det är en svår fråga. Nu har hon förbättrat sig på just det som krävs på de banor som tidigare passade henne lite sämre.

– Så det kanske inte finns några banor kvar längre där Therese lämnar något utrymme år sina konkurrenter.

Sedan säger Anna-Karin Strömstedt:

– Men jag hoppas, hoppas, verkligen att de svenska åkarna ska kunna ge henne en match.

– Vi ska ju komma ihåg att till exempel Frida och Ebba är ganska många år yngre än Therese. Hon har ju i stort sett tio år mer av hård träning än vad de har.

Slår tillbaka mot Norge

En sak är också odiskutabel: Intresset i Norge för Therese Johaugs svenska utmanare är enormt stort. Som den här hösten när flera norska skidexperter ifrågasatt speciellt Frida Karlssons träningsupplägg - och menat att landslaget inte har koll på sina åkares träningsmängd.

Som boende i Oslo har Anna-Karin Strömstedt följt debatten på nära håll.

– Och jag tycker väl att den har blivit lite uppblåst. Det är mycket snack hit och dit som det kanske inte finns någon riktigt substans i, säger Strömstedt.

Hon fortsätter:

– När de nu ser de att det är två åkare som kan utmana Therese - men kanske inte pallar att träna lika hårt som henne - då är det lätt att börja klanka ner på dem. Det är jättetrist, tycker jag.

– Therese är superstark, absolut, men det är väldigt mycket snack nu. Och jag tycker det är fel att uttala sig om man inte har hela bakgrunden. 

Att påstå att Sverige inte har koll – är det fel?

– Jag är helt övertygad om att både Frida och Ebba själva – och deras tränare – har kontroll. Att man står över någon tävling händer ju alla, och det visar ju egentligen bara att man faktiskt har kontroll.

– Det är ju när man bara kör på som du inte har koll på läget. 


Expertens dom - de svenskorna lyckas bäst i vinter

”Hade Linn Svahn varit skadefri hade jag självklart sagt hennes namn. Men...jag vet av egen erfarenhet hur lång tid det kan ta att komma tillbaka efter en axeloperation.”

”Men som det ser ut är det ändå någon av sprinttjejerna som har störst chans att vinna världscuplopp i vinter – och då är det Jonna Sundling och Maja Dahlqvist som jag tänker på först.”

”Men det är väldigt svårt att bara välja ut en åkare – Emma Ribom har ju varit väldigt stark på försäsongen. Och herregud, Johanna Hagström kan också förstås göra väldigt bra tävlingar i vinter.”

Och på distans – vem av Frida Karlsson och Ebba Andersson blir Johuags svåraste utmanare?

– Ser man tillbaka så har väl Ebba varit lite bättre än Frida på att hålla en hög jämn nivå genom en hel säsong. Men samtidigt är det kanske Frida har de där riktiga topparna, när hon verkligen får till det.  

Det låter som att Ebba kan bli bäst av de två i den totala världscupen – men att det är Frida som kanske tar den ädlaste medaljen av dem i OS?

– Ja, jag tror det.  


LÄS MER: Allt du behöver veta om världscupen 2021-2022 


TV: Marit Björgen berättar om känslostormen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.