Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lasse Anrell: "Johaug ser ut som Mühlegg"

Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom
Foto: Trond Tandberg
Foto: Niklas Larsson
Foto: Niklas Larsson

För två veckor sedan pekade sportjournalisten Lasse Anrell ut norska skidåkaren Therese Johaug som dopad i en krönika i NWT.

Efter beskedet att Johaug testat positivt säger Anrell i Expressen TV:

- När hon åker skidor ser hon ut som Johann Mühlegg.

Beskedet att världens bästa kvinnliga skidåkare, Therese Johaug, testat positivt för doping slog ned som en bomb i skidvärlden.

Redan för två veckor sedan skrev Lasse Anrell, tidigare profilerad krönikör på Aftonbladet, en uppmärksammad krönika i tidningen NWT, där han krävde att alla norska skidåkare skulle stängas av i två år med anledning av den senaste tidens astmadebatt.

Anrell gick också hårt åt just Therese Johaug.

"Therese Johaug har verkligen kommit undan billigt. Hela skidvärldens blonda lilla fästmö. Där har leendet stelnat som på en fuskare och en människa som trodde att hon var untouchable på grund av sitt förbunds storhet och sin egen trevlighet", skrev Lasse Anrell i NWT.

"Blev hånad"

Efter beskedet att Therese Johaug nu verkligen fastnat i en dopingkontroll, för användande av det förbjudna medlet clostebol, når Expressen TV Lasse Anrell på ett tåg.

- Jag blev hånad för min krönika i Norge och det var till och med tal om att stämma mig. Men Norge har skitit i de här frågorna och varit för stöddiga alldeles för länge, säger Anrell.

Hur mycket skadar dagens besked skidsporten?

- Alla som har sett Therese Johaug åka skidor senaste åren, vet att så ser det i princip aldrig ut på idrottare som inte är dopade.

- När hon åker skidor ser hon ut som Johann Mühlegg. Hon är en skidåkare av en helt annan dimension än de andra när det gäller förmågan att bara köra på, och har en enorm frekvens. Det fanns inga svackor, ingen återhämtning.

Jämför med Mühlegg

Lasse Anrell drar även paralleller till tidigare kända dopingfenomen, som den spanske skidåkaren Johann Mühlegg och de kinesiska långdistanslöparna i friidrott i början av 1990-talet.

- Det finns ingen annan åkare än Johaug som jag sett åka skidor på det sättet. När de kinesiska löparna kom var alla skeptiska mot det och hade en aning om vad det berodde på. Det visade sig vara fusk. Kanske har det varit precis lika mycket fusk när Johaug kört ifrån alla de senaste åren. Det har inte sett naturligt ut och det har det inte heller varit, säger Anrell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.