Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiseras: ”Johaug riskerar säsongen”

Therese Johaug.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Therese Johaug har tänkt om inför friidrottssäsongen. 

Norskan funderar på att springa med spikskor – vilket rör upp stora känslor i Norge. 

Löparprofilen Ingrid Kristiansen menar att Johaug nu riskerar hela skidsäsongen. 

– Det skrämmer mig, säger hon till norska Dagbladet.  

Den norska superstjärnan Therese Johaug överraskade stort på friidrottsbanan förra året. Under Bislett Games i Olso sprang hon 10 000 meter på tiden 31:40.69 – vilket är under VM-kvalgränsen på den distansen. 

Den tiden vill hon slå i sommar. 

Men för att maxa sina chanser att göra detta tänker skiddrottningen om. Under förra sommaren vägrade Johaug använde spikspor på löparbanan. Nu har hon gjort en helomvändning – och öppnar för ett skobyte. 

– Det hade varit kul att prova det i alla fall. Men man får ju börja med några träningspass och starta väldigt, väldigt försiktigt – bara för att känna hur det känns och se hur kroppen tacklar det, säger Therese Johaug till NRK. 

Valet väcker oro i Norge

Dock väcker norskans nya planer stor oro i Norge. Den norska löpardrottningen Ingrid Kristiansen är mycket kritisk till Johaugs helomvändning och menar att spikskor kan bidra till stora skadeproblem. 

- Jag är rädd att hon riskerar både friidrott- och längdskidssäsong med detta val. Spikskor är ganska läskiga. Alla som har sprungit med spikskor på löparbana i en halvtimme vet att det gör ont i benen om du inte är van vid det, säger Kristiansen till norska Dagbladet och menar att Johaugs nya val är ”skrämmande”. 

”Skrämmande”

Therese Johaug svarar Krisitansen – och menar att hon är medveten om skaderisken. 

- Jag är mycket medveten om risken för skador med spikskor, så det gäller att vara försiktig. Jag har aldrig provat spikskor förut och tar ingen risk för skada. Jag är också osäker på om jag alls kommer springa snabbare med spikskor när jag inte har någon utbildning för det, säger Johaug till Dagbladet.

Norskans mål var länge att löpa på Bislett Games under sommaren, men när tävlingen flyttades från 10 juni till 1 juli kan Johaug inte medverka. Då är hon nämligen på höghöjdsläger med norska landslaget. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.