Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet efter loppet: Norska barn fuskar

Legendaren Vegard Ulvang, numera ledare för längdkommittén i FIS, har förespråkat ett fördbudFoto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Över hälften av juniordeltagarna i norska Hovedlandsrennet använde förbjuden skidvalla. 

Nu hörs röster om att införa straff för att sätta stopp för fusket. 

Fluorämnen i vallningsprodukter har blivit ett återkommande ämne för debatt inom skidvärlden. Delvis på grund av hälsorisken. Forskning har pekat på att ämnena i fråga är cancerframkallande, kan störa reproduktionen och ge fosterskador. 

I Norge valde man att förbjuda vallan för junioråkare som är upp till 16 år gamla. Men förbudet har inte fått önskad effekt.

”En besvikelse”

Under skidloppet Hovedlandsrennet, som hålls i Oppland fylke, visade över hälften att skidorna som användes prov på fluorvalla. 

– Det är både en överraskning och en besvikelse att vi hittar ett så pass stort antal skidpar med indikationer på bruk av fluorprodukter när ett förbud införts som inledning på ett värderingsarbete, säger Torbjörn Skogstad, ledare i det norska skidförbundets längdskidskommitté, enligt Adresseavisen.  

Adresseavisens krönikör Birger Löfaldli jämför det utbredda vallafusket med dopingskandalen under skid-VM i Seefeld.

”Visserligen är dopingfusket av en helt annan allvarlighetsgrad. Det är olagligt och det kan straffas med fängelse i Österrike, men argumentet för att fenomenen kan jämföras är den grundläggande tankegången bakom: att man är villig att ta till alla möjliga medel för att förbättra prestationen”, skriver Löfaldli.  

”Hur tänker föräldrarna?”

Löfaldli misstänker att tävlingsinriktade föräldrar ligger bakom flourkupperna.

”Hur tänker egentligen föräldrar och ledare som lägger fluor under skidorna på barnen som åker Hovedlandsrennet, när de vet att detta inte är tillåtet? Finns det inte en moralisk kompass som får dem att tänka att detta är fel? Måste det till sanktioner för att avskräcka dem från att fuska?”, skriver Löfaldli. 

Löfaldli är nu rädd att nyheten ska sänka anseendet för norsk längdskidåkning i stort.

”Den chockerande nyheten från barn- och ungdomsidrotten i Norge når troligtvis också skidmiljöerna i utlandet. Vilka intryck skapas då? Om det i Norge fuskas från barn i 15-årsåldern, vad gör de vuxna?”, skriver han. 

Ulvang kritisk

Trippla OS-guldmedaljören Vegard Ulvang, numera ledare för längdkommittén i internationella skidförbundet, var en av de flitigaste förespråkarna för ett förbud i fjol.

– Det här är ämnen som vi inte tjänar på att ha med att göra, och som är ödeläggande för vårt omdöme, sa Ulvang till NRK i höstas.  

– Längdskidor ska associeras med sunda värderingar, hälsa, ren natur och detta är i strid med alla dess värderingar. 

I Sverige har arrangörerna bakom Vasaloppet valt att sluta erbjuda fluorvallor via sin officiella vallaservice, men det finns inget nationellt förbud. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.