Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vasaloppschefen larmar om fusk

Foto: Ulf Palm/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Ulf Palm / Tt

Vasaloppet och flera andra stora långlopp har fallit offer för en fuskskandal.

En åkare har genom att låta en kompis bära sitt tidtagningschip lyckats lura arrangörerna.

– I de stora massloppen är det nästintill omöjligt att upptäcka, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Fuskaren har deltagit i flera lopp som ingår i det så kallade Worldloppet, ett paraplybegrepp för långlopp som körs runtom i världen.

Den internationella föreningen för Worldloppet-åkare larmade för fusket på sin hemsida. Även Vasaloppets sportchef Tommy Höglund har blivit informerad om skandalen.

Fusk i Vasaloppet

– Det finns en deltagare som har redovisat resultat från lopp utan att ha åkt. Han har fått en kompis att åka med hans tidtagningschip. I de stora massloppen är det nästintill omöjligt att upptäcka. Om en av tiotusen åkare har två chip, det märks ju inte, säger Höglund.

– Det var en slump att man upptäckte det. De har sett målgångsbilder där det var en person på fotot men två personer klickade på tiden.

 

 

LÄS MER: Rickard Olssons sågning: "SVT är som Sovjet"

 

 

"Ett otroligt detektivarbete"

Åkaren i fråga har funnits registrerad som deltagare i Vasaloppet.

– Man lurar nog sig själv mest. Den enda vinsten är att man får en massa diplom hemma där det står att man har åkt lopp som man inte själv har åkt.

Vad kan ni berätta om den här mannen?

– Vi vill vi inte gå ut med så mycket, men vi kan säga att det inte är en svensk.

Vad görs för att förhindra att något sånt här händer igen?

– Man har infört en ny regel. Tidigare har det varit så att om juryn ska diskvalificera någon har det behövt ske inom en timme efter loppet. Men nu kan en arrangör diskvalificera deltagare upp till två veckor efter loppet. För det är ett otroligt detektivarbete som krävs om vi ska sitta och jämföra foton och tider. Nu får vi mer tid att jobba långsiktigt med det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.