Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Längdskidor kan inte existera utan Ryssland”

Helena Välbe.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

FIS generalsekreterare Michel Vion öppnade för att ryska skidåkare kan välkomnas tillbaka till världscupen – redan i år. 

Men så kommer det inte bli, enligt det ryska skidförbundets president Jelena Välbe. 

– Innan mobiliseringen var det tal om att tävla under neutral flagg, men nu är det uteslutet, säger hon enligt NRK

– Det ämnet borde vara borta från agendan nu, säger det svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson. 

Det var i förra veckan, i samband med konferensen Forum Nordicum i VM-staden Planica, som Michel Vion chockade skidvärlden. 

Vion, som arbetar som generalsekreterare i det internationella skidförbundet FIS, öppnade för att ryska och belarusiska idrottare kunde välkomnas tillbaka till världscupen redan den här säsongen. 

Uttalandet bemöttes med hård kritik. 

– Det är en obegriplig ståndpunkt att ha just nu, vi förstår inte varför han säger så, sa det svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson.

– Vi har varit tydliga sen dag ett med att det är direkt omoraliskt för ryssar att delta i våra tävlingar när de angriper ett annat land, sa Clas Brede Bråthen, sportchef för backhoppningen i det norska skidförbundet, till VG.

”Längdskidor kan inte existera utan Ryssland”

Den här veckan sammanträder FIS i schweiziska Zürich med representanter från flera nationsförbund, däribland det ryska skidförbundet med president Jelena Välbe i spetsen. 

Enligt henne kommer Vions uttalande inte bli sanning.

– En återkomst för ryska utövare till internationella tävlingar har blivit svårare. Innan mobiliseringen var det tal om att tävla under neutral flagg, men nu är det uteslutet, säger Välbe enligt NRK. 

– Men vi är optimister och tror på det bästa. Det är uppenbart att utan ryskt deltagande så kommer uppmärksamheten kring tävlingarna vara lägre. 

Det är inte Välbe ensam från det ryska lägret att peka på. I september skrev norska Dagbladet att företaget Nielsen släppt en rapport som visar att tv-tittningen på längdskidor minskade dramatiskt förra säsongen, framför allt var tappet hos den ryska tv-publiken väldigt kännbart. 

– Jag kan säga att längdskidor, till och med sport över hela världen, inte kan existera utan Ryssland, säger de förra OS-guldmedaljören Julija Tjepalova. 

”Alla snackar och kramar varandra”

Att Ryssland medverkar på mötet ledde till att Norge meddelade att de tänkte bojkotta. 

– Jag var på väg till tåget snart, men nu stannar jag hemma. Den norska delegationen står över har jag precis fått veta. Det är svårt att sitta i ett möte med ryssarna nu, sa Torbjörn Broks Pettersen, en av Norges representanter på mötet, till VG.

Men enligt Välbe var beskedet om bojkott bara spela för gallerierna. 

– Norrmännen säger att de skulle bojkotta mötet på grund av att den ryska delegationen var på plats. Men de är här. Alla snackar och kramar varandra, säger hon. 

Enligt NRK har nästintill alla norska representanter lämnat Schweiz. 

Ett eventuellt nytt beslut från FIS gällande ryska och belarusiska idrottare kommer den 22 oktober. De är tills vidare avstängda från alla FIS-tävlingar. 

TV: Se höstspecialen av Skidsnack

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.