Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Längdlandslagets nya chef om turbulensen

Karin ErssonFoto: SVENSKA SKIDFÖRBUNDET
Lars SelinFoto: SVEN LINDWALL

Sparkningen av landslagschefen Jonas Peterson var lite av kulmen på kaoset kring ledningen i det svenska längdlandslaget under 2019. 

Karin Ersson, som ersätter Peterson, upplever dock inte att turbulensen har påverkat landslaget negativt. 

- Vi står inte på noll, säger hon. 

I november drar skidsäsongen i gång, men förberedelsearbetet har varit allt annat än optimalt för ledningen i det svenska landslaget. Under vintern lämnade landslagschefen Rikard Grip, damtränaren Annika Zell samt längdchefen Johan Sares sina poster. 

Som ny landslagschef plockade förbundet in Jonas Peterson, men efter blott fyra månader på sin post fick han sparken. Enligt TT fick han sparken på grund av en schism med vallningsteamet som bland annat ledde till vallningschefen Urban Nilsson avgick. Uppgifter som tillbakavisas av Nilsson: 

- Det finns ingen sanning i det, säger han till SportExpressen. 

Turbulensen kring landslaget har väckt kritik bland åkarna.

- Jag tycker det är dåligt skött av förbundet, sa Viktor Thorn nyligen. 

 Karin Ersson: ”Ganska lugnt”

För att ersätta den sparkade Peterson har Lars Selin och Karin Ersson klivit in som tillfälliga landslagschefer säsongen ut. Ersson upplever inte att kaoset har påverkat landslaget negativt. 

- Det har ändå känts ganska lugnt och vi är trygga med alla konstellationer i tränarteamet, vallateamet och det medicinska teamet. Man får jobba lite extra för att komma in i det. Men vi kommer ju från förbundet och det tror jag att det känns tryggt för alla, att de inte tar in någon externt, säger hon. 

- Det finns utmaningar för oss, men främst saker jag ser fram emot. Vi har fått en överblick på den verksamhet som är planerad och även om det finns saker kvar att göra så är mycket gjort. Jag vill vara tydlig med att det här är ett uppdrag vi har den här vintern, så vi kommer inte vara chefer som gör en massa förändringar. Vi förväntar oss att vår styrelse nu arbetar med att få fram en lösning till nästa säsong, så de som ska leda landslaget får rimliga förutsättningar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.