Charlotte Kalla Foto: Henrik Isaksson/IblCharlotte Kalla Foto: Henrik Isaksson/Ibl
Charlotte Kalla Foto: Henrik Isaksson/Ibl
Rikard GripRikard Grip
Rikard Grip

Landslagets besked om Charlotte Kalla

Publicerad

Tystnad fortsätter att råda runt Charlotte Kalla.

Den svenska skidstjärnan kommer inte att ge några intervjuer inför avresan till Tour de Kanada

– Vi har fattat beslutet att det viktigaste för Charlotte är fortsatt lugn och ro, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Det är tio dagar sedan som en besviken och irriterad Charlotte Kalla lämnade världscuptävlingarna i Falun.

Efter ett par korta kommentarer till SVT och TV4 fördes Kalla av landslagsledningen snabbt förbi resten av medierepresentanterna.

Sedan dess har det varit medietystnad runt 28-åringen.

Och den fortsätter:

– Ja, och det är utifrån det beslut vi tog i Falun. För att hon ska få vara hemma i fred och komma riktigt taggad till Kanada, säger Rikard Grip, förbundskapten.

Tävlingarna i Falun slutade med ett par blygsamma placeringar för Kalla: En sjunde och en nionde plats.

Starka reaktioner efter Perssons uttalande

Dessutom skapade uttalandet från damtränaren Mattias Persson om att Kalla "Kanske inte mår så bra i själen" både rubriker och starka reaktioner.

Charlotte Kalla själv sa kort till SVT att "Det där får verkligen stå för Mattias Persson", skidförbundets längdchef Johan Sares menade också att förbundet inte stod bakom uttalandet.

Är den fortsätta medietystnaden en direkt effekt av turbulensen i Falun?

 

– Nej, det är snarare en effekt av att det varit hög belastning på Charlotte under väldigt långt tid, säger Rikard Grip.

Och fortsätter:

– Det handlar dels om en belastning rent fysiskt med väldigt många tävlingar, dels att Charlotte i rollen som vår största stjärna gjort oerhört många intervjuer under säsongen.

Grip ansvarig för beslutet

Rikard Grip säger att det är han själv som är ytterst ansvarig för beslutet.

Många undrar ju ändå vad Kalla själv tycker om allt som hände i Falun. Nu får vi fortsätta undra. Hade det inte varit bättre att få det hela, tja, undanstökat?

– Jo, det finns väl så klart två sidor av det myntet. Men vi värderar ändå det som viktigare att Charlotte får lugn och ro under den här tiden för att smälta intrycken som varit under en lång tid.

Grip fortsätter:

– Jag förstår att det finns en nyfikenhet att få pratat med Charlotte, men sedan hoppas jag också att det finns en respekt för personen Charlotte Kalla.

Så när blir nästa gång Kalla möter medierna?

– Dagen före första loppet i Kanada. Alltså på måndag.

Hur skulle du beskriva statusen på Kalla inför Ski Tour Kanada?

– Min känsla är att hon verkligen har fått energi av tiden hemma. Att det gjort henne väldigt gott att bara få vara Charlotte - och inte en offentlig person.

I morgon, torsdag, reser den svenska truppen till Ski Tour Kanada. Första tävlingen är i Gatineau på tisdag.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag