Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Landslaget i krismöte – efter åkarnas missnöje

Ebba Andersson och Charlotte Kalla berättar för Expressen om sina tankar inför den kommande skidsäsongen.
Frida Karlsson
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Linn Svahn
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

TORSBY. Det stormade i våras.

Enligt uppgifter till SportExpressen hotade flera damåkare att lämna längdlandslaget.

Men efter ett krismöte i juni har situationen lugnat ner sig.

– Vi tog hela det här snacket och pratade från grunden, säger Frida Karlsson.

– Vi ska stötta varandra, säger Charlotte Kalla.

Hela längdlandslaget är just nu på plats i värmländska Torsby för årets första träningsläger. Åkarna är mitt uppe i förberedelserna inför vintern, där VM i Oberstdorf är den stora höjdpunkten.

Stämningen? Den verkar vara på topp.

Men för några månader sen var det helt annorlunda.

I slutet av mars kunde SportExpressen avslöja att det uppstått en spricka i damlandslaget och att minst tre åkare var beredda att lämna, om det inte skulle bli förändring. De var missnöjda med upplägget på lägerverksamheten, fokuset på styrketräning och stämningen som tränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson spred i laget.

I TUNNELN. Skidlandslaget tränar just nu i skidtunneln i värmländska Torsby.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Frida Karlsson var på ett strålande humör efter tisdagens pass.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Charlotte Kalla var nöjd med att få träna på snö igen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Linn Svahn stormar fram i tunneln.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Frida tillsammans med en av landslagets vallare.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

”Funnits mycket åsikter”

Kort därpå gjordes en utvärdering av landslagsledningen. Både Ingesson och Thomson fick stanna kvar i sina roller. Men bakom kulisserna har det hänt saker.

– Enda sättet man kan hantera sånt på är att prata om det med de involverade, säger den nya landslagschefen Anders Byström.

– Och det har vi gjort väldigt mycket, både jag och Daniel Fåhraeus (längdchef). Vi har lagt mycket tid på att prata om det och nu försöker vi skapa en miljö där alla trivs.

Efter individuella samtal med åkarna och ett större möte i juni där alla fick vädra sitt missnöje har det gjorts flera små justeringar. Bland annat har tränarna en tätare kommunikation med åkarna.

– Det har varit jättemycket snack om det, säger Linn Svahn när vi frågar henne om uppgifterna i SportExpressens avslöjande.

– Det har funnits mycket åsikter. Vissa har varit nöjda, vissa har varit mindre nöjda och då är det viktigt att ha högt i tak och kunna vara ärlig, för att sen kunna gå vidare.

Hon fortsätter:

– Jag tycker det är ett bra arbete som har gjorts med att lyssna in alla och ta del av allas åsikter, för att sen kunna göra upp en ny spelplan så att vi kan få ut det bästa av alla åkare.

Ingesson om kritiken

Frida Karlsson menar att mötet i juni var avgörande.

– Vi tog hela snacket och pratade från grunden. Jag tycker det känns tryggt nu, säger Karlsson som tidigare berättat att hon haft önskemål om att få påverka träningen mer.

Charlotte Kalla vill inte gå in på detaljer om hur de interna samtalen varit, men hon konstaterar att det är viktigt att ”stötta varandra, ta ansvar, vara duktiga på återkoppling och respektera varandra”.

– Vi måste tillsammans driva svensk längdskidåkning framåt, säger Kalla.

När SportExpressen träffar Magnus Ingesson vid landslagets hotell i Torsby förklarar han att det var några turbulenta veckor i våras och han menar att rapporteringen blev en smula överdriven. Samtidigt erkänner han att det funnits missnöje bland åkarna. 

– Det är 14 individer i ett landslag och det kommer alltid finnas folk som tycker att vi borde göra på något annat sätt. Men vi måste enas på något sätt, säger Magnus Ingesson.

– Vi har pratat om vad som saknas och vad som kan göras annorlunda. Och en sån sak är kommunikation. Den har nog inte varit tillräckligt bra. Men nu har vi tagit tag i det och vi försöker skapa så bra förutsättningar som möjligt för våra åkare.

– Nu har vi precis inlett det här lägret i Torsby, men jag tycker det känns som att stämningen är riktigt bra.Hör Linn Svahn om känslan inför uppstarten

Linn Svahn vann sprintcupen i fjol, men när landslaget drog igång säsongen var hon inte speciellt pepp. Expressen träffade henne i veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.