Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lämnar jobbet efter bråken: "Är tråkigt"

Therese Johaug.
Foto: Maja Suslin/Tt
Foto: Mike Sturk / Epa / Tt

Egil Kristiansen har valt att lämna sin post som norska damlandslagets tränare efter tio år.

Nu har det framkommit att flera åkare varit kritiska mot Kristiansen.

– Det har varit bra på några punkter och mindre bra på andra, säger Marit Björgen enligt VG. 

Under Egil Kristiansens tid som tränare för damlandslaget har det sammanlagt blivit 47 VM- och OS-medaljer. Han har väglett stjärnor som Marit Björgen, Therese Johaug, Heidi Weng och Astrid Uhrenholt Jacobsen fram till makalösa framgångar.

Även den här säsongen har Johaug och hennes norska kolleger oftast varit för tuff för svenska förmågor som Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter och Anna Haag.

Marit Björgen: "En intern grej"

Men nu väljer Kristiansen att kliva åt sidan.

– Jag känner mig privilegierad som har fått möjlighet att jobba med världens bästa längdskidåkare. Men efter att ha funderat även den här säsongen, har jag kommit fram till att det är på tiden att tacka för sig, säger Kristiansen i ett uttalande enligt Dagbladet. 

– Som tränare är det alltid krävande att göra sitt bästa med samma grupp utövare i så många år. Därför tycker jag att det här är rätt tidpunkt för att sluta och bidra till att åkarna får nya impulser, säger basen.

Therese Johaug: "Ska ha mycket av äran"

Flera av Kristiansens tyngsta landslagsnamn har tryckt på att han haft en stor del i landslagets framgångar.

– Egil ska ha mycket av äran för succén som landslaget har upplevt de senaste åren, och vi är skyldiga honom ett stort tack, säger Therese Johaug.

Men det har även talats om konflikter dolda under ytan. TV 2 rapporterar att det vid längdlandslagets senaste utvärderingsmöte kom fram att flera av åkarna var missnöjda med Kristiansens metoder.

– Några har väldigt stor tillit till mig, medan andra har mindre god tillit.

"Vill inte ta upp"

Meningsskiljaktigheterna bekräftas av Marit Björgen.

– Det har varit bra på några punkter och mindre bra på andra. Så kommer det att vara i en sån här process. Utvärderingen är en intern grej. Jag vill inte ta upp här vad som kom upp där, säger Björgen enligt VG.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.