Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarens kritik mot Sverige: "Missbruk"

Therese Johaug
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN

Therese Johaug riskerar långvarig avstängning för doping.

Men före detta landslagsläkaren Paul Lereim ställer sig bakom norskans förklaring – och riktar i stället kritik mot svensk praxis.

Dopinghärvan kring Therese Johaug har lett till hårda fördömanden från skidvärlden. Starka röster från bland annat Sverige, Finland och Ryssland har riktat skarp kritik mot de norska rutinerna på medicineringsfronten.

Men Paul Lereim har kommit till Johaugs försvar. Han var norsk landslagsläkare i flera vinter-OS och haft roller inom de norska förbunden för skridskoåkning respektive ishockey.

"De har fått vatten på sin kvarn"

Han menar att Johaug fallit offer för en oproportionerlig häxjakt.

"Det är inte doping när man blir behandlad för ett munsår med en salva som dessvärre innehåller en anabol steroid, men i så små mängder att det inte har någon prestationshöjande effekt. Mer behövs inte för att konkurrerande nationer ska få vatten på sin kvarn. Alla har hört om fjädern som blev till fem hönor, men här har det blivit en hel hönsgård", skriver Lereim för facktidningen Arbeidets Rett.

Lereim menar att situationer som Johaugs kan leda till att idrottares rättsäkerhet kränks.

"Ett justitiemord"

"Det är värre att döma en oskyldig än att orsaka skada genom att låta en skyldig dopare gå fri. Ett litet eller stort straff för en oskyldig är inget mindre än ett justitiemord, och ett brott mot de mänskliga rättigheterna", skriver Lereim.

I norsk press har man rapporterat om den svenska praxisen, som stipulerar att all medicin som används av utövarna ska godkännas av minst två läkare. Det här tycker Lereim är fel på sitt sätt.

"Då går det verkligen för långt i sitt missbruk av fackliga resurser", skriver Lereim.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.