Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren kan tvingas ge Johaug miljoner

Therese Johaug.
Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bendiksen.
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN

Efter att Therese Johaug testat positivt för doping så tog landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen på sig hela ansvaret för det inträffade. Nu riskerar han att bli ersättningsskyldig för Johaugs förlorade intäkter.

– Det måste finnas en grund för att läkaren ska kunna klandras för det råd som han gett, och på det sättet som saken är skriven om i medier så har han försummat sin roll som rådgivare, säger Christian Lundin, advokat som specialiserar sig på ersättnings- och försäkringsärenden, till NRK.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

I höstas kom beskedet att den norska skidstjärnan Therese Johaug testat positivt för doping. Anledningen ska ha varit en salva som Johaug fått för att vårda sina såriga läppar, och landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen ska ha försäkrat Johaug att salvan inte innehöll några otillåtna ämnen.

Efteråt tog Bendiksen själv på sig hela skulden för det inträffade.

– Therese är en otroligt rättskaffens person och utövare som är hederlig i allt hon gör. Det viktigaste för mig är att jag kan göra allt jag kan för att hon inte ska bli straffad för att hon använt en kräm som jag försäkrade henne om att det var tillåtet att använda, sa han under den presskonferens som hölls vid offentliggörandet.

Misstaget kan komma att bli kostsamt för Bendiksen. Det menar två norska advokater.

– Det måste finnas en grund för att läkaren ska kunna klandras för det råd som han gett, och på det sättet som saken är skriven om i medier så har han försummat sin roll som rådgivare, säger Christian Lundin, advokat som specialiserar sig på ersättnings- och försäkringsärenden, till NRK.

Kan tvingas betala miljoner

Om Johaug stängs av i 14 månader – som är det straff som Norsk Antidoping föreslagit – så kommer det att innebära en stor ekonomisk skillnad för skidstjärnan, som förra året tjänade cirka fyra miljoner kronor bara i prispengar. Skulle det vara så att Fredrik S. Bendiksen bedöms ha betett sig oaktsamt och därmed orsakat Johaugs avstängning så kan det i sin tur innebära att han blir ersättningsskyldig för de pengar som hon förlorar.

– Då ska hon sättas i samma ekonomiska situation som om det här inte hade hänt. Så det omfattar allt det hon går miste om, berättar Aasmund Sandland, som tidigare jobbet mycket med just dopingfrågor och ersättningsrätt, till NRK.

När Antidoping Norge bestämde 14 månaders avstängning som straff så tryckte man på Johaugs eget ansvar i saken. Det, menar Lundin, är dock ingenting som kommer att få lika stor påverkan i ett eventuellt ersättningsmål.

– Frågan blir då om ersättningen ska reduceras som följd av att hon eventuellt själv medverkat till skadan. Kommer man fram till att hon borde ha varit mer försiktig så kan det bli så att en eventuell ersättning reduceras eller försvinner helt, säger Lundin.

Enligt Sandland är detta dock inte särskilt troligt.

– Om hon inte hade följt rådet från läkaren så hade hon brutit det avtal som hon har med förbundet, säger han.

"Inser att det finns ett stort intresse"

Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort säger till NRK att de initialt koncentrerar sig på att bedömningskommittén nu ska behandla ärendet. Han vill inte kommentera faktum att Bendiksen kan komma att bli ersättningsskyldig.

– Hela saken ger anledning att ställa en massa frågor, men vi måste ta dem i rätt ordning, säger Hjort.

Inte heller Bendiksens advokat Jörgen Stålhane vill kommentera saken.

– Vi inser att det finns ett stort intresse för det här ärendet och dess olika vinklar. Vi förhåller oss dock till att vi just nu inte vill ge någon kommentar, med hänsyn till både Bendiksen och fallet i sig, säger han till NRK.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.