Therese Johaug under förhör efter skandalen. Foto: HEIKO JUNGE/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNTherese Johaug under förhör efter skandalen. Foto: HEIKO JUNGE/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug under förhör efter skandalen. Foto: HEIKO JUNGE/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: PEKKA SIPOLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: PEKKA SIPOLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PEKKA SIPOLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
2014 stod hon på pallen med Björgen och Steira. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST2014 stod hon på pallen med Björgen och Steira. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
2014 stod hon på pallen med Björgen och Steira. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST

Läckta dokumenten avslöjar stora lögnen

Publicerad
Uppdaterad

18 månader har passerat.

I morgon är Therese Johaug fri att tävla igen efter dopingavstängningen och redan i helgen gör hon comeback. 

Men nej, allting kommer inte vara som förut.

– Det kommer att kännas jättekonstigt, säger Johaug.

Samtidigt avslöjar tidningen VG att det norska skidförbundet särbehandlat stjärnan – och ljugit om det.

Det är skidvärldens mest omdiskuterade dopingfall någonsin. Det har dessutom delat skidvärlden i två olika läger.

13 oktober 2016 slog nyheten ner som en bomb. Norges superstjärna Therese Johaug – som dominerat totalt i spåren – hade testat positivt för den anabola steroiden clostebol.

Sen dess har åsikterna gått isär.

Många tycker som den svenske legendaren Sven-Åke Lundbäck, att Johaug har ansvar för sin egen kropp och därmed förtjänade avstängningen på 18 månader.

Andra menar att hon är ett offer, att det är läkaren Fredrik Bendiksen som bär hela skulden.

– Jag lider mycket med henne, säger Charlotte Kalla.

– Hon är en god vän och konkurrent och det har varit en fruktansvärd situation, det värsta en idrottare kan uppleva.

Lundbäck, här fotad under "Mästarnas mästare", är kritisk.Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

Nobbar elitklassen

Nu löper dock avstängningen ut. Från och med i morgon är Therese Johaug fri att tävla igen och även om säsongen är slut kommer hon att ställa sig på startlinjen redan i helgen. Under lördagen kör hon Skarverennet, där i princip hela den norska eliten kommer till start.

Johaug väljer dock att köra ihop med en sponsor i motionsklassen.

– Vi bestämde tidigt att hon inte ska åka någon riktig tävling förrän nästa säsong, säger hennes agent Jörn Ernst till nyhetsbyrån NTB.

– Hennes comeback blir i Beitostölen i november.

Men redan den här helgen kommer uppmärksamheten så klart vara stor. Alla undrar samma sak: Hur bra är egentligen Therese Johaug efter 18 månader vid sidan av?

Under vintern har det kommit flera rapporter om att Johaug knäckt både Marit Björgen och Ragnhild Haga i olika test och att hon väntas vara bättre än någonsin kommande vinter, där VM i Seefeld är den stora höjdpunkten.

Johaug dominerade stort innan dopingskandalen.Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN

"Kan vara en fälla"

Hon själv gör dock sitt bästa för att tona ner förväntningarna. I en intervju med den norska tidningen Dagbladet målar hon snarare upp skräckscenarion än drömbilder.

– Jag måste vara försiktig nu när jag gör comeback, säger Johaug.

– Jag får inte bli för ivrig och vilja för mycket, efter att ha varit vid sidan av så här länge. Det kan vara en fälla. Om jag blir för ivrig och ska slå till för hårt direkt, då kan det snabbt tippa över.

 

LÄS MER: Annas och Emils nya liv: "För första gången skiter jag i det” 

 

Det är mycket känslor iblandade i den här comebacken.

Therese Johaug blev som bekant först avstängd i 13 månader och såg då ut att kunna tävla i OS i Pyeongchang. Men domen från Norges idrottsförbund överklagades av internationella skidförbundet och togs då upp av idrottens skiljenämnd (Cas) – som skärpte straffet rejält.

Johaug kastades mellan hopp och förtvivlan, innan hennes dröm till slut släcktes.

– Jag får inte stressa nu och få ut all motivation och revanschlusta på en gång. Det är en lång säsong och höjdpunkten, VM i Seefeld, kommer först i februari.

Johaug fotas i Lausanne, inför förhöret hos Cas.Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Saknar redan Björgen

En sak är också väldigt annorlunda när hon nu återvänder till det norska landslaget. Veteranen Marit Björgen, som hon under alla år har kunnat luta sig mot, är inte där.

Björgen har som bekant bestämt sig för att lägga av och starten i Skarverennet blir hennes allra sista.

– Det kommer att kännas jättekonstigt att hon inte är där, säger Johaug i intervjun med Dagbladet.

– Jag försökte övertala henne att fortsätta, men samtidigt känner jag henne så pass bra att jag insåg att det inte var någon poäng. Motivationen finns inte där, helt enkelt.

 

LÄS MER: ”Du behövs, du är förlåten, Therese Johaug” 

 

Tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass har hjälpt Therese Johaug under hela avstängningen, eftersom avstängningen innebar att hon inte fick träna ihop med det norska landslaget. Han tror också att det kommer att kännas jobbigt för Johaug att Marit Björgen inte längre är med i laget.

Samtidigt tror han att Björgen kommer att hjälpa till i det tysta.

– De är nära vänner och Marit kommer bara vara ett telefonsamtal bort, säger Mikkelsplass till NTB.

Johaug jublar framför Charlotte Kalla vid VM 2015.Foto: NILS PETTER NILSSON

Lögnen blev avslöjad

Therese Johaug och hennes team räknar också med att det kommer bli en hel del uppståndelse under den närmsta tiden – och det har redan börjat.

Tidningen VG publicerar i dag dokument som visar att Johaug har särbehandlats av skidförbundet. När förbundet nyligen inledde förhandlingar med Coop om att bli ny huvudsponsor fick Johaug, tillsammans med Björgen och paralympiern Birgit Skarstein, utlovat dispens för att kunna ha personliga avtal med Coops konkurrent Asko.

Det går tvärt emot budskapet som marknadschefen Espen Bjervig basunerade ut i fredags: "Ingen utövare kan ha avtal som konkurrerar med våra sponsorer. Oavsett hur stor profil du är, så kan du inte det."

Nyheten får nu stor uppmärksamhet i Norge, trots att förhandlingarna mellan förbundet och Coop har fallit samman.

Första gången Therese Johaug kommer att ställas mot de svenska toppåkarna är när världscupen startar i finska Ruka i slutet av november. Charlotte Kalla är redo på att det kommer att gå undan.

– Hon åkte ju fruktansvärt fort 2016 innan avstängningen. Det var svårt att rå på henne då, säger Kalla.

– Men det var möjligt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag