Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Märker att jag mår sämre när jag inte kan träna”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON

Vasaloppsåkare har halverad risk att drabbas av depression, enligt ny forskning.

– Jag mår som bäst efter en lättare träning. Det ger energi och är härligt att vara ute i friska luften, säger årets kvinnliga Vasaloppsvinnare Britta Johansson Norgren.

Hon är inte ensam om att må bra av att åka skidor. Enligt ny forskning som publicerats i tidskriften Psychiatry Research löper vasaloppsåkare hälften så hög risk att drabbas av depression, om man jämför med personer som inte åker Vasaloppet.

– Vi har tidigare tittat på andra sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, och sett en minskad risk att drabbas i vasaloppsåkargruppen. De mest slående resultaten nu är att det sambandet stärkts även för psykiska sjukdomar, säger överläkaren Ulf Hållmarker vid Uppsala universitet, som är en av forskarna bakom studien.

Resultat från 400 000 personer

I studien har man jämfört data från två grupper på nästan 200 000 personer vardera, en grupp med vasaloppsåkare och en kontrollgrupp.

Ungefär en procent av personerna i normalbefolkningsgruppen drabbades av depression eller ångest så till den grad att personen uppsökt vård på sjukhus. I vasaloppsgruppen är motsvarande siffra 0,5 procent.

– Mycket talar för att de människor som åker Vasaloppet har en livsstil som ger hälsobringande effekter. De motionerar, har en bättre kosthållning och röker mindre än kontrollgruppen, konstaterar Ulf Hållmarker.

Mår sämre utan träning

Vasaloppsmästaren Britta Johansson Norgren kan intyga att livsstilen gör sitt för välmåendet.

– Jag har inte mått så psykiskt dåligt att jag behövt söka vård, men jag märker att jag mår sämre när jag av någon anledning inte kan träna. Jag får en obehagskänsla i kroppen och känner mig trött men samtidigt rastlös. Men för att ändra det behövs inte mycket, det räcker med att röra på sig och få frisk luft, säger hon.

För män verkar bättre prestation ge bättre psykisk hälsa – de allra snabbaste hade minst risk att drabbas av depression. Däremot är det ingen signifikant skillnad mellan de snabbaste kvinnliga åkarna jämfört med de med långsammare tider i Vasaloppet.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigheter när det gäller de kvinnliga vasaloppsåkarna. Rätt är att det inte finns någon skillnad mellan de snabbaste och de långsammaste när det gäller risken för depressioner.