Kungens utspel om svenska klassikern

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skidfesten Vasaloppet lockar tusentals åkare varje år.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Vasaloppet lockar miljonpublik.

Även kung Carl XVI bänkar sig i soffan den första söndagen i mars.

Trots att han inte verkar ha jättemycket till övers för den klassiska tävlingen.

– Egentligen är ju Vasaloppet dötråkigt, det tråkigaste som finns, säger kungen i SVT.

Den svenska kungafamiljen är på plats i Åre för att heja fram de svenska alpinåkarna under hemma-VM.

Under söndagskvällen gästade kung Carl XVI Gustaf Vinterstudion i SVT för att prata om förväntningarna och spänningen vid sidan av VM-backen.

Och det råder ingen tvekan om att de båda OS-guldmedaljörerna från Pyongchang, Frida Hansdotter och André Myhrer, är två blågula medaljhopp att hålla utkik efter i slalomen.

– De har ju kapaciteten. Vi ser alltid fram emot svenska framgångar, det är ju därför vi är här. Sen är det alltid de där små marginalerna. Vi såg ju i herrarnas störtlopp hur lite som skilde. Sen finns det de som alltid har marginalerna på sin sida, säger kungen i sändningen.

Kungens sågning: ”Dötråkigt”

Samtidigt passade programledaren Yvette Hermundstad på att visa upp en bild från VM i längdskidor i Val di Fiemme 2013. På bilden syntes SVT:s team tillsammans med kungen då de från en barrack i Italien tog en paus från tävlingarna för att följa Vasaloppet på tv.

När kungen nu fick frågan vad han tycker om den klassiska svenska skidtävlingen levererades ett tämligen oväntat svar.

– Ja… det har blivit jättespännande, tycker jag. Egentligen är det ju dötråkigt. Vasaloppet är ju det tråkigaste som finns egentligen.

Kungen fortsätter:

– Det händer ingenting. De bara åker och åker och åker, sen de sista kilometerna börjar de gasa på lite grann. Men det finns något där under ytan som jag alltid tycker är lika fascinerande. Helt plötsligt kan det komma ett ryck och det är därför man måste vara med och titta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.