Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kungen sågas: ”Han är ingen god ambassadör”

Torbjörn Nordvall och Charlotte Kalla från Tour de Ski 2013. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Kung Carl XVI Gustaf sågade Vasaloppet när han på besök i SVT:s Vinterstudion. Foto: SVT

Kung Carl XVI Gustaf dömde ut Vasaloppet som ”det tråkigaste som finns”. 

Nu får han mothugg från Torbjörn Nordvall, före detta presschef i svenska skidlandslaget. 

Kung Carl XVI Gustaf var på besök i SVT-programmet Vinterstudion för att diskutera pågående alpin-VM i Åre. Men så kom Vasaloppet på tal – och statschefen levererade en av årets mest oväntade sågningar. 

– Egentligen är det ju dötråkigt. Vasaloppet är ju det tråkigaste som finns egentligen, sa kungen i SVT. 

– Det händer ingenting. De bara åker och åker och åker, sen de sista kilometerna börjar de gasa på lite grann. 

”Ingen god ambassadör”

Det här uppskattades inte av Torbjörn Nordvall, före detta presschef för svenska skidlandslaget. Han menar att kungen är i otakt med sin befolkning. 2018 lockade Vasaloppet över 65 000 deltagare och tv-sändningarna i SVT drog miljonpublik. 

”Kungen, och vår kungafamilj, är känd för att vara enastående ambassadörer för Sverige. Vår kultur, sport och vårt näringsliv. Men i det här sammanhanget tycker jag inte att kungen är en god ambassadör för vårt kulturarv, Vasaloppet”, skriver Nordvall i sin blogg på Nettavisen. 

”Vilka signaler skickar kungens utspel till de närmare 15 000 deltagarna som inte ligger i täten och som inte kämpar om segern? Är kungen ointresserad av att ta del av sitt eget folks entusiasm för att hålla sig i form och bygga upp bättre folkhälsa, och med det, föra den svenska idrottsklassikern in i framtiden? 

”Tonen är nedlåtande”

Nordvall jämför med norske kungen Harald, som enligt Nordvall betraktar skidsporten som ”helig” och därför aldrig skulle stå för en liknande sågning av en norsk tävling. 

”Kung Carl Gustafs nedlåtande ton mot Vasalopp-sändningen är inte lätt att förstå sig på i en tid som denna. Om kungen menar att Vasaloppet är tråkigt att titta på, så borde han hålla det för sig själv och inte uttalat sig om han gjorde”, skriver Nordvall.

Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet, försökte nyansera kungens uttalande i Vinterstudion.

– Om man lyssnar på hela intervjun märks det att kungen har en positiv känsla för Vasaloppet, som kryper långt innanför skinnet. Visst är han mycket intresserad av Vasaloppet. Det syntes också i inslaget, att han i samband med VM 2013 följde Vasaloppet från en barack i Val di Fiemme. Dessutom har ju kungen åkt Vasaloppet några gånger, säger Eva­-Lena Frick till TT. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!