Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krossen: ”Jag var helt ovetandes”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Revanschen.

Moa Lundgren vann överlägset i Sverigecupens sprint i Bruksvallarna på lördagen, något som torde stärka hennes aktier för att få åka världscup.

– Ja, formen räcker, absolut, säger hon.

Moa Lundgren var inte nöjd med sin säsongsstart i Gällivare. Hon föll i sprinten och var långt efter i distansloppet, och helgen slutade i tårar. Lundgren fick därför ingen biljett till världscupen i Ruka och Lillehammer. 

Istället letar Umeåtjejen formen i Sverigecupen. Tidigare i veckan sade hon att hon var i Bruksvallarna för att vinna. Efter en prolog där Lundgren slutade trea kontrollerade hon både kvart och semi, utan att vara nöjd. 

– Började med en skitskänsla, det var segt, jag tänkte efter kvarten att ”hur ska jag klara av fler heat”?

– I semin var det bra och i finalen var jag pigg, då blev jag chockad, hade lagt upp en plan att trycka från gropen. 

I finalen mötte hon bland annat Lovisa Modig och Maria Nordström, vassa åkare med världscuperferenhet. Men när Lundgren bestämde sig i finalen kunde ingen hänga på.

– Jag hade bestämt att jag skulle ligga först där, det gick inte att åka om, men de andra släppte då, säger hon. 

”Det här är inte möjligt”

Kommentatorn Rickard Olsson var lyrisk när Lundgren satte in stöten. 

– Det här är inte möjligt, det är otroligt bra.

Skidorna gled bra och hon kunde sedan defilera hem segern på upploppet.

– Största skillnaden var att var så himla pigg i kroppen, jag åkte mycket fortare i finalen, men det kändes inte så, jag hade ingen mjölksyra, jag blev inte ens stum, otroligt skönt. 

Vad den överlägsna segern i Bruksvallarna betyder är det ingen som vet ännu, men Lundgren stärker med stor sannolikhet sina aktier för att ta sig ut på världscupen. 

– Jag vet ingenting, jag lever i ovisshet just nu. 

Landslagsledningen följer ju tävlingarna i Bruksvallarna, var det viktigt för dig att vinna stort för att bevisa din form? 

– Jag åkte bara efter min plan. Jag var helt ovetandes om vad som skedde bakom mig, hade bara fokus framåt, var helt i mitt eget, i ett ett flow så att säga. 

Är formen världscupmässig? 

– Som jag åkte i finalen, ja, då vill jag absolut åka världscup, men först ska jag se till att käka lite godis och få tillbaka lite kolhydrater. 

Så du är redo för världscup om telefonen ringer? 

– Ja, formen räcker, absolut. 

Maria Nordström slutade tvåa och Lovisa Modig blev trea. Junioren och prologvinnaren Märta Rosenberg slutade fyra, Ingrid Hallquist blev femma och Evelina Settlin blev sexa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.