Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kroppsförändringen bakom stora succén

Ingvild Flugstad Östberg efter segern.
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Ingvild Flugstad Östberg passerar mållinjen.
Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Ingen kunde hota Ingvild Flugstad Östberg i Tour de ski.

Men i Finland tror man att det behövdes en rejäl kroppsförändring för att norskan skulle klara av de tuffa backarna. 

Ingvild Flugstad Östbergs totalseger i Tour de ski kändes som given på förhand inför slutetappen på söndagen. Och själva loppet blev en formalitet.

Östberg gick i mål med den största segermarginalen någonsin på damsidan: två minuter och 42 sekunder. Den tidigare rekordinnehavaren var Therese Johaug, som vann 2016 års upplaga med två minuter och tjugo sekunders marginal. 

Östbergs kroppsförändring

Men krävdes det en kroppsförändring för att Östberg skulle kunna ta sin så hett efterlängtade tourseger? Det menar Toni Roponen, skidtränare och expert på finska tidningen Iltalethi. 

– När hon började åka i världscupen hade Östberg enorma lår. Jag brukar säga att såna lår inte kan funka i normala distanslopp. I sin träning har hon försökt förminska sina benmuskler under de senaste säsongerna, så hennes pass är anpassade efter normala lopp. Lite kryddat skulle jag säga att hälften av Östbergs lår har försvunnit sedan 2012/2013, säger Roponen till Iltalehti. 

Flugstad Östberg i världscupen 2013.
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP

Har fått hjälp av Johaug

Enligt Östbergs pojkvän Christoffer Fagerli Rukke har Therese Johaug hjälpt till med landslagskamratens träning. 

– Therese är på en extrem nivå. Ingvild har fått ut mycket av att träna med henne. Men hon måste anpassa sig, så det inte blir för mycket, säger Rukke till VG.  

Och lårstorlek kan bli avgörande för en skidåkare. Enligt Mathias Fredrikson kan detta förklara varför Marit Björgen bara vann Tour de ski en gång. 

– Hon är en kraftfull och ganska tung åkare, väldigt muskulös åkare. Stora lår som naturligtvis kan skapa kraft i annan mer lättkörd typ av skidåkning, men här är det så pass långt tid när man bara klättrar uppför och den mjölksyran bygger på och blir ganska mycket mjölksyra som får plats i de låren. Så det var inte något som passade henne så bra, säger Fredriksson i SVT:s sändning. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.