Krönikörens sågning av SVT:s skidexpert

SVT:s Anders Blomquist.
Foto: Carl Sandin
Johan Croneman.
Foto: Izabelle Nordfjell / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

SVT:s skidexpert Anders Blomquist kallade tidigare i veckan skadeglädjen som efterföljt Therese Johaugs dopingavslöjande för "omänskligt".

Ett uttalande som kritiseras hårt av Dagens Nyheters krönikör Johan Croneman.

- Man kan inte ha en expert som är totalt okritisk, säger Croneman.

"Jag tycker att skadeglädje inte är så vidare mänskligt beteende", skriver Blomquist i ett sms.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Dopinghistorien kring Therese Johaug berör hela skidvärlden.

Drygt två veckor har gått sedan beskedet att den gångna säsongens dominant testats positivt för clostebol.

Johaug menar att hon fick i sig den anabola steroiden via en läppsalva under ett landslagsläger.

En förklaring SVT:s populära expertkommentator Anders Blomquist väljer att tro på.

– Jag känner henne och norska miljön. Jag har otroligt svårt att tro att man håller på med kontrollerad och systematiskt doping. Jag får inte ihop den bilden, sa Blomquist tidigare i veckan.

Krönikörens kritik mot Anders Blomquist

Ett uttalande som får DN:s krönikör Johan Croneman att reagera.

I en lista kallad "Tre tankar från veckan" som publiceras i anknytning till hans krönika i DN skriver Croneman:

"Experten Anders Blomquist gråter ikapp med Johaug. Byt ut honom redan i morgon, eller skicka honom på kurs, SVT".

Croneman hänvisar till tidigare dopingfall där toppidrottare som Marion Jones och Lance Armstrong länge hävdat sin oskuld, precis som Johaug gjort hittills.

Krönikören ställer sig frågande till varför Blomquist, som han uppfattar det, väljer att ta Johaugs parti.

I stället efterlyser han en vad han kallar en okritisk hållning.

Annars bör Blomquist bytas ut.

– Jag blir till och med upprörd över att han missköter sitt jobb så kopiöst. Det är därför jag menar att han borde skickas på en kurs i journalistik, annars byter man ut honom. Man kan inte ha en expert som är totalt okritisk och säger att han väljer att tro på henne, säger Croneman.

– Therese Johaug är ju Moder Theresa själv inom skidåkning, och det är klart att folk är jätteupprörda. Men låt oss ta reda på sanningen innan. Och i det att hon haft en anabol steroid i urinen. Och det är jävligt förbjudet, fortsätter han.

SVT:s svar på kritiken

Anders Blomquist menar han inte tar Johaug i försvar, men står fast vid att skadeglädjen som riktats mot norskan är "omänsklig".

"Jag tycker att skadeglädje inte är så vidare mänskligt när en människa är djupt nere", skriver han i ett sms.

Blomquist tror också på Johaug när hon hävdar att hon inte fått i sig clostebol i ett medvetet, prestationshöjande syfte.

"Utredningen ska ställa alla frågor som behövs för att klargöra fakta. Sen ska hon få det straff som brottet motiverar", skriver Blomquist.

Vinterstudions projektledare Erika Christensson framhåller att det ingår i Anders Blomquists roll som expert att leverera åsikter, till skillnad från kanalens reportrar, kommentatorer och programledare.

– Vi har en oberoende nyhetsbevakning av hela Johaughistorien. Det Anders säger är inte SVT:s allmänna hållning. Vi har också en expert som krävt  att provsvaren ska visas i Johanna Ojala, säger hon.

Kan du förstå kritiken? 

– Man kan absolut tycka att ingen ska tycka någonting innan en utredning är färdig. Det Anders Blomquist är väldigt tydlig med är att lägga fram å ena sidan å andra sidan. Han är ju kritisk till Johaug och mot läkaren att de faktiskt inte svarat på alla frågor. Det framgår ganska tydligt när han uttalar sig. Han har ett resonemang och en ståndpunkt att utifrån det vi vet i dag tror han att Johaug inte har gjort det här av vilja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.