Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krönikörens påhopp mot Johaug och Weng

Therese Johaug.
Foto: Trond Tandberg
Kung Harald och drottning Sonja.
Foto: Suvad Mrkonjic
Heidi Weng.
Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom

Therese Johaug och Heidi Weng valde att lämna norska mästerskapen, och flera andra norska stjärnor har stått över tävlingarna.

Nu riktar krönikören Kjetil Kroksäter skarp kritik mot de norska åkarna.

"Kung Harald har frusit sig igenom 23 NM under sina 25 år som monark. Det borde respektlösa unga snorvalpar till skidåkare tänka på när de nonchalerar NM", skriver han i en krönika för Adressa.

Heidi Weng och Therese Johaug valde att lämna norska mästerskapen eftersom de kände sig slitna. Johaug körde bara ett lopp - och beslutet möttes av kritik.

Men landslagschefen Vidar Löfshus menar att kritiken inte är befogad.

– Jag är själv bekymrad, men allt har en orsak. Weng har hela tiden varit osäker men ställde upp. I går blev det kortslutning efter målgången, sa han under lördagen.

– Therese var inställd på att köra NM och hon gjorde jobbet hon skulle. Men hon mådde inte bra och det är så det är. Det hade varit dumt att köra när hon inte mår helt bra. Det hade varit oförsvarligt.

"Jag blir helt uppgiven"

Men norske krönikören Kjetil Kroksäter ger inte mycket för förklaringen - och är rasande på de norska stjärnorna som inte deltar i mästerskapet.

"Kung Harald har frusit sig igenom 23 NM under sina 25 år som monark. Det borde respektlösa unga snorvalpar till skidåkare tänka på när de nonchalerar NM", skriver han i en krönika för Adressa.

I krönikan, med rubriken "Kungen förtjänar inte att bli pissad på", menar Kroksäter att vissa åkare säkert har goda skäl att avstå, men att många som känner sig slitna eller har ont i halsen borde tänka efter en gång till.

"Jag blir helt uppgiven när jag hör att några av de bästa lokala åkarna nöjer sig med en uppvisning på hemmabanan, eftersom de är uttagna i representationsgruppen nästa vecka. Kanske är det på tiden att skidledningen statuerar exempel vid nästa uttagning", skriver Kroksäter.

"De visar förakt"

Samtidigt berömmer krönikören Ingvild Flugstad Östberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen för deras engagemang och för att de ställer upp.

Men andra, icke namngivna, åkare får sig en skopa eftersom de enligt Kroksäter är respektlösa.

"Det värsta är att de visar förakt för gräsrötterna inom norsk idrott, i det här fallet representerade av 700 volontärer som har jobbat gratis för att ordna det som hade kunnat bli det bästa norska mästerskapet någonsin, om löparna hade visat lika stort intresse som kungen", skriver Kroksäter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.