Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken: ”Viker ner sig i stället för att kämpa”

Anders Södergren med Camilla Enström under OS. Foto: SVEN LINDWALL
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Calle Halfvarsson har tillhört världseliten i flera år.

Men 28-åringen saknar fortfarande en individuell mästerskapsmedalj, trots flera försök.

– Han har lätt att deppa ihop när det inte funkar fullt ut, säger den tidigare landslagsåkaren Anders Södergren.

OS i Pyeongchang blev en besvikelse för de svenska herrarna. För första gången sedan Lillehammer 1994 lämnade man ett OS utan någon medalj.

– Om man tittar på hur säsongen har varit är vi inte bättre än så där. Tyvärr är det så. Sedan gjorde Marcus (Hellner) sina bästa lopp på OS, han lyckas med själva formtoppen, men det räcker inte till i år. Det är tyvärr så, säger Anders Södergren, som själv har ett OS-guld i stafett från 2010 på meritlistan.

Den generation av framgångsrika åkare som bland annat vann två raka OS-guld i stafett är på väg att fasas ut. Anders Södergren själv lämnade landslaget efter VM i Falun 2015, även Lars Nelson slutade efter hemma-VM och Johan Olsson tackade för sig efter VM i Lahtis 2017. Bakom dem har återväxten varit tunn. 

– Det är tufft nu. Det är ett kliv som några av grabbarna måste ta för att vara där vi har varit i några år. Det kommer nog vara tufft några år till. Det tror jag, konstaterar Södergren.

 

LÄS OCKSÅ: Södergren efter Wassbergs utspel: "Stämmer inte" 

 

Anders Södergren kritisk mot Halfvarsson

Calle Halfvarsson var ett av Sveriges stora medaljhopp inför OS. Under vintern har han tagit tre pallplatser i världscupen, men stod inte att känna igen under OS.

28-åringen bröt den inledande skiathlonen och den avslutande femmilen. Däremellan slutade han nia på 15 kilometer fritt, 13:e i sprinten, femma i stafetten och fyra i sprintstafetten. 

OS blev på många sätt en repris av Halfvarssons tidigare individuella mästerskap. Trots att han tillhört världseliten i ett antal år och tagit flera pallplaceringar har 28-åringen ännu ingen individuell mästerskapsmedalj i prisskåpet. Anders Södergren vittnar om att mästerskap innebär en extra mental press för åkarna.  

– Han har lätt att deppa ihop när det inte funkar fullt ut. Sedan viker han ner sig i stället för att kämpa på hela vägen in. Jag vet inte. Det är trist för Calle. För han har en enorm kapacitet.

 

LÄS OCKSÅ: "De kastade öl på mig - sjukt" 

 

Anders Södergren öppnar för nytt tv-jobb

Själv följde Anders Södergren de olympiska tävlingarna i en ny roll som expertkommentator i Eurosport. Efter två helger där han tränat på att kommentera tillsammans med Roberto Vacchi kastades han in på OS första distans och fick referera Charlotte Kallas OS-guld i skiathlon. 

– Det var ett jäkligt kul gäng att jobba med. Jag trodde det skulle bli riktigt segt att vara borta tre och en halv vecka, men det gick bra, säger han.

Södergren hade avtal med Eurosport över OS-säsongen. Men han stänger inte dörren för att dyka upp i tv-rutan igen.

– Jag skulle gärna vara med någon mer gång när det blir tillfälle. Nu är det ju fyra år till nästa OS, det beror på vad de får för rättigheter eller om man får chansen att hänga med någon annan. Men jag tycker att det var väldigt kul, säger han. 

 

LÄS OCKSÅ: Charlotte Kalla prisas med norsk (!) medalj 

 

Vill bevara klassisk sprint

En helg av världscuptävlingar återstår. När världscupen återvänder sent i höst kan längdsporten ha genomgått stora förändringar. På FIS kongress i maj ska delegaterna rösta om flera regeländringar i bland annat sprint. Den klassiska sprinten kan försvinna, och i fristilssprinten kan åskådarna få se fler skarpa kurvor och till och med ett par små hopp.

Ett förslag som kritiserats av bland annat Calle Halfvarsson och Charlotte Kalla. 

– Jag gillar att det finns både klassisk och skate. Det tror jag att åkarna gillar, att det finns den variationen. Hellre att man fortsätter att man väljer ställen och stil efter banor och fortsätter med det, säger Anders Södergren.