Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: ”Något är fel med systemet”

Björn Ferry i SVT:s VinterstudionFoto: SVT
Herrarnas prispallFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Damernas prispallFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

LILLEHAMMER/STOCKHOLM. Ingen Johannes Hösflot Kläbo, ingen Alexander Bolsjunov och ingen Emil Iversen - för att nämna några. 

SVT:s experter Johanna Ojala och Björn Ferry menar att stjärnfallet i världscupen är ett problem som måste åtgärdas. 

– Det är något som är fel med systemet, säger Ferry i SVT. 

Det var länge tajt och jämnt i herrarnas stafett. På den avslutande fjärdesträckan var det en stor klunga som höll jämna steg innan Sergej Ustjugov med en dryg kilometer kvar tog tag i taktpinnen och ryckte i från resten av fältet. 

Ryssland II vann, före det ryska förstalaget, före de två norska lagen som ställde upp. Där bakom återfanns Tyskland, Sverige och Finland. 

Dramatiskt, någorlunda. Men inte stjärntätt. Stora namn som Johannes Hösflot Kläbo, Alexander Bolsjunov och Emil Iversen valde att stå över stafetten. 

Björn Ferrys kritik: ”Hela världscupen urvattnas”

Dessutom var det många nationer som nobbade helt, däribland Italien med stjärnan Federico Pellegrino. 

Ett tecken på att något är fel, menar SVT:s expertduo Johanna Ojala och Björn Ferry som nu uppmanar det internationella skidförbundet FIS att agera. 

– Det är konstigt att det är svag uppslutning. Dels att det är så få nationer och dels att de bästa inte vill vara med, utan de sparar sig till nästa helg i stället. Det är något som är fel med systemet. Man kan räkna det till 20 herrar som inte är med, säger Ferry. 

– Det blir fel, hela världscupen urvattnas. Det är knappt man kan kalla det här för en världscupsstafett egentligen. 

Ojala: ”Mycket för FIS att tänka på”

Johanna Ojala menar att problemet ligger i ett späckat världscupsschema där åkarna inte får tillräckligt med tid att återhämta sig mellan loppen för att vara med på alla. 

– De ger inte tillräckligt mycket luft för åkarna att göra kloka val och vara med på alla tävlingar. Det urvattnar produkten, säger hon. 

– Det finns väldigt mycket för FIS att tänka på. Vi har Tour de Ski som är stort, men samtidigt ”mellanhelger” där man tappar intresse. 

Rickardssons kritik: ”Det blir inte på samma sätt”

Det är åsikter som delas av de aktiva. 

– FIS måste göra det bättre. De måste se över schemat, då skulle de få fler nationer här. Vi har inte Italien och Tjeckien, de kommer ju inte för bara ett skiathlonlopp, det kostar mycket att vara här en helg, säger Rysslands tränare Markus Cramer. 

– När man han över 40 tävlingar under en säsong, då måste man spara sina åkare ibland. Det blir inte bra för produkten, för tv-tittarna. FIS måste se över det. 

Daniel Rickardsson:

– Det är många som valt bort den här helgen överhuvudtaget. De var ganska få startande i går jämfört med Ruka. Känns som att många satsar sydeuropéer på tävlingarna i Davos och Planica i stället, säger han. 

– Det är ju bara en stafett det här året. Det gör att statusen sänks lite grann, sen är det ofta i mästerskapen som det gäller med stafett. 

Frågan är om man ska ha stafett när det inte är mästerskapsår? 

– Det kan man fundera på. Jag vet inte, en teamsprint kanske skulle vara bättre. Att det blir lättare att locka fler länder att vara med. 

– För det här blir inte på samma sätt. 

Rickardsson: ”Blir inte på samma sätt”

Svenske veteranen om stafettlagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.