Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot straffet: ”Det ska vara livstid”

Senaste avsnittet av Skidsnack – allt från skidhelgen i Ruka
Anders Blomquist.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Max Hauke avslöjades under VM.
Hauke talade nyligen ut i Expressen.Foto: PHILIP GADD

RUKA. Fuskarna som avslöjades under VM i Seefeld har fått sina straff.

Alla stängs av i fyra år.

Enligt SVT-experten Anders Blomquist hade gärna sett längre avstängningar än så.

– Jag tycker medveten doping ska vara livstid, säger han.

Det var fem åkare som avslöjades under razzian i Seefeld: Max Hauke och Dominik Baldauf från Österrike, Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv från Estland samt Aleksej Poltoranin från Kazakstan.

Alla har nu stängts av i fyra år.

Dessutom väljer internationella skidförbundet (Fis) att straffa OS-legendaren Andrus Veerpalu (pappa till Andrus Veerpalu) med en fyra år lång avstängning.

– Han är misstänkt för att ha brutit mot våra antidopingregler. Men vi är inte klara med hela utredningen än, så vi kan inte ge några mer detaljer än att släppa hans namn, säger Sarah Fussek som är antidopingchef på Fis.

SVT:s expert Anders Blomquist välkomnar fredagens beslut från Fis.

– Det är bra att fuskarna fälls och att man stänger av dem rejält. Som Veerpalu, även om det är sonen som dragits in, är det något som har värkt lite och inte har känts bra under flera år. Så bra nu att det kommer fram i ljuset, säger Blomquist till SVT:s sajt.

Vill ha hårdare straff

Även Anders Södergren och Per Elofsson har berättat för SportExpressen att de under en längre tid haft misstankar mot Andrus Veerpalu. Viktigt att betona är dock att han inte stängs av för något han gjort som åkare, utan i det är i rollen som ledare han straffas.

Fyra år är standardstraffet för bloddoping, men Anders Blomquist tycker att avstängningarna gärna hade kunnat få bli längre än så.

– Jag tycker medveten doping ska vara livstid. Men fyra år är väl på gränsen till det. Utifrån det regelverk som finns är det bra, men jag tycker det borde vara ett ännu strängare regelverk.

På frågan om hur dopingskandalen i Seefeld påverkat sporten svarar han:

– Jag ser det inte som att det drabbar en idrott, däremot tycker jag det är bra att fuskare fälls. Det är ju extremt tråkigt att det finns individer som är beredda att fuska och dra fördel mot de andra, men att det finns regler man är beredd att slåss för dem är bara positivt.

Tomas Pettersson om dopingskandalen

Krönikörens åsikt om Veerpalu som åkt fast för doping

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT i vinter 

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor