Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot nya förslaget: ”Dumt”

Therese Johaug. Foto: HAGEN, FREDRIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Katja Visnar och Anamarija Lampic från Slovenien. Foto: GEPA PICTURES

Förslaget om att begränsa de stora nationerna väcker känslor i skidvärlden.

Norges superstjärna Therese Johaug är kritisk.

– Jag tycker det är dumt att hela tiden leta efter möjligheter för att vi inte ska klara av att hävda oss, säger Johaug till Nettavisen.

Under en konferens i Dubrovnik i början av juni presenterade internationella skidförbundet (Fis) ett förslag om att begränsa de stora nationerna för att skapa jämnare tävlingar.

Bland annat vill de sätta upp regler för hur stora vallatrailers man får ha och hur mycket ström de får dra. De vill också förbjuda mobila slipmaskiner och begränsa möjligheterna att testa skidor inför loppen.

De vill helt enkelt att tävlingarna inte ska avgöras i vallatrailern, utan i spåren.

Pampen förklarar

Vegard Ulvang, ledare för längdkommittén i Fis, förklarar för NRK att de mindre nationerna känner sig maktlösa.

– Det här är i slutändan en fråga om vad folk tycker är rättvist. Men vi använder totalt sett en för stor del av ekonomin i längdskidåkning på att valla skidor, säger Ulvang.

– Det här är en utveckling som eskalerat kraftigt under de sista fem-tio åren och det har drivits av de stora nationerna. Många av de mindre nationerna känner att det är omöjligt att hävda sig i konkurrensen.

Förslaget är kontroversiellt och väcker så klart känslor. Framför allt hos de stora nationerna.

Kritiken från Johaug

Therese Johaug gillar inte alls vad hon hör. Hon tycker det är ”dumt”.

– Jag tror i stället att man måste starta i en annan riktning i de andra länderna, för att få upp intresset och skapa en träningskultur, säger Johaug till Nettavisen.

– Till exempel kan vi få med oss folk på läger och visa hur vi gör. Och det gör vi ju också. Vi har varit väldigt öppna och ärliga i hur vi jobbar för att åka fort på skidor. Vi bjuder in folk till läger.

Johaug förklarar att hon själv har tränat ihop med Charlotte Kalla, att Jessica Diggins har kört med Norge, att Mari Eide hälsat på Tysklands landslag och att Maiken Caspersen Falla hjälpt till i Slovenien.

– Det är bättre än att de ska leta efter alla möjliga regler och möjligheter. Det är fint att hitta olika sätt som till viss grad kan hjälpa de andra nationerna, men det här blir hårklyverier enligt mig.