Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Norge: ”Fullständigt grymt”

Johannes Hösflot Kläbo har gett uppFoto: SVT
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Sjur Röthe.Foto: LUCIANO SOLERO / AP ANSA

SEEFELD/STOCKHOLM. Johannes Hösflot Kläbo såg ut att vara avhängd från medaljkampen i VM-skiathlonen. 

Då valde han att ge upp – och fokusera på söndagens sprintstafett. 

– Det är fullständigt grymt, säger experten Anders Blomquist i SVT.

– Jag tror vi ska fokusera på att vi har två norrmän på pallen, säger Kläbo.

Svenske Jens Burman slutade tia i skiathlonen. 

I damernas skiathlon var medaljstriden avgjord redan efter två minuter – när Therese Johaug skruvade upp tempot och ingen annan orkade hänga på. 

Herrarnas lopp utvecklade sig något annat. Stora delar av fältet var samlat under den klassiska delen – men vid växling hade en grupp om sju åkare dragit ifrån resten. 

Mot slutet av skejtdelen var fem åkare kvar: Alexander Bolsjunov, Sjur Röthe, Martin Johnsrud Sundby, Iivo Niskanen och Clement Parisse. 

Norrmannen Johannes Hösflot Kläbo var 25 sekunder efter vid växlingen, och hade ingenting att sätta in för att kunna jaga ikapp ledargruppen. Tv-bilder längs banan visade hur Kläbo släppte av på takten och tog det lugnt under stora delar av skejtdelen.

Kläbo, liksom Emil Iversen som också var långt efter i skiathlonen, är uttagen till söndagens sprintstafett, och man kan anta att norrmännen hade det loppet i tankarna när de valde att inte gå för fullt under lördagen. 

 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

MISSA INTE: VM-guiden – 204 sidor om vinterns mästerskap

Skid-VM 2019: Kritik mot Norge efter skiathlonen

– Jag kan förstå att man gör den prioriteringen, men tänk att vara Krüger och vara olympisk mästare, tänk att vara Holund som var trea, tänk att vara Tönseth som varit trea två gånger i världscupen innan, de har tre, fyra löpare som skulle kunnat vara med och slagits om medaljerna, säger experten Anders Blomquist i SVT. 

– Fullständigt grymt att behöva stå och titta på lagkamrater som väljer annat fokus i loppet. 

Kommentatorn Jacob Hård lägger till:

– Det måste svida ordentligt. 

Den norske tränaren Eirik Myhr Nossum till VG:

– De har gett upp. De har en viktig dag i morgon också, och då ser jag ingen anledning till att pressa dem länger än jag behöver. Men bryta ska vi inte göra i VM.

”Sitter hemma och hatar livet”

VG skriver att beslutet att peta framför allt Simen Hegstad Krüger har rört upp könslor i Norge.

– Det här hade varit ett drömupplägg för honom, sa NRK:s expert Torgeir Björn. 

”Det är en fruktansvärd uttagning”, skrev Eurosports kommentator Jörn Sundby på Twitter.

Kläbo och Iversen gick till slut i mål på plats 30 och 31. 

– Vi får vara stolta över guld och brons. Två som har en jättebra dag och två som har en liten tyngre dag, det får vi vara nöjda med, säger Emil Iversen.

Du ber inte om ursäkt för att du tog någons plats?

– Absolut inte, jag är väldigt trygg över att jag gått väldigt många bra lopp. De kan inte vara sura på mig. De tog ut laget från resultaten som varit på sistone. Jag är väldigt nöjd med det jag gjort till i dag, men i dag var jag väldigt trött och det gick tungt. 

– Jag tror vi ska fokusera på att vi har två norrmän på pallen, vi ska njuta av att de är där, säger Kläbo.

Britten Andrew Musgrave:

– Krüger satt nog hemma och hatade livet, men det är inte lätt att ta ut ett lag. Det är svårt att peta dem, det är inte oförtjänt att de får gå. 

Martin Johnsrud Sundby menar att Calle Halfvarsson och Viktor Thorn gjorde rätt som avstod skiathlonen för att fokusera på lagsprinten, till skillnad från Iversen och Kläbo.

– Så som loppet blev tycker jag det, men det kunde vi inte veta på förhand. Jag är glad att jag inte ska gå en lagsprint i den banan i morgon, säger han. 

Sjur Röthe tog guld i skiathlonen

Medaljstriden i lördagens skiathlon slutade med ett drama mellan Sjur Röthe, Martin Johnsrud Sundy och Alexander Bolsjunov – där Sundby länge såg ut att vara starkast. 

Norrmannen fick dock se sig passerad på upploppet – där Sjur Röthe var starkast och tog hem guldet en tiondel före Bolsjunov.

Svenske Jens Burman slutade tia, hans näst bästa individuella placering någonsin. 

– Jag är nöjd, jag känner att jag fick till det jag hade utifrån mina förutsättningar. Jag får väl vara nöjd. Skiathlon är väl ingen favorit egentligen, jag har sett att femmilen är det jag ser fram emot bäst och den går i skejt som har fungerat bäst, säger Burman.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.