Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken: ”Har agerat fruktansvärt galet”

Sedan 2015 är Thomas Wassberg fosterpappa till 21-årige Ali. Ali kom till Sverige från Pakistan 2013.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Thomas Wassberg riktar kritik till Migrationsverkets hanterande av flyktingpolitiken de senaste åren.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Thomas Wassberg är känd som en av Sveriges främsta längdskidåkare genom tiderna. 

För 21-årige Ali är han dock mer känd som fosterpappa.

Ali kom till Sverige som 13-åring och har bara kunnat se på när den egna folkgruppen hazarer utsatts för diskriminering i Afghanistan efter talibanernas övertagande. 

– Det har varit helt hopplöst för dem och ändå ska de utvisas dit. Nu blev det ju ändring i och med sommaren då, men jag tycker det är väldigt svagt av regeringen och UD alltså, säger Thomas Wassberg om migrationspolitiken de senaste åren. 

När SportExpressen träffar Thomas Wassberg i Åsarna i början av december har han precis varit ute och lagt snö i spåren uppe på skidområdet. Snön har varit snål mot Åsarna hittills och snökanonerna har fått gå på högvarv. Thomas Wassberg är ordförande i klubben och det blir mycket praktiskt arbete under vintersäsongen. 

– Jag har ju varit med och byggt det här konstsnösystemet. Det var jag och en pensionerad kraftverksbyggare som drog det tunga lasset då. Men han har blivit för gammal nu så det är nästan bara jag som har full koll på det hela. Och sedan är det många som hjälper till när vi väl ska köra, säger han. 

För många är Thomas Wassberg känd som en av landets största skidlegendarer. Med fyra OS-guld, tre VM-guld, tre VM silver och ett VM-brons är en av Sveriges främsta skidåkare genom tiderna. Dessutom har han åtta individuella SM-titlar, sju i stafett och 24 i lag. 

Han har även gjort sig ett folkkärt namn i program som ”Let's dance”, ”Mästarnas mästare” och ”Över Atlanten”. Men för 21-årige Ali är han mest känd som fosterpappa. 

Thomas Wassberg bor utanför Åsarna med sin fru Uli, och det var genom henne som tanken på att bli ett familjehem utvecklades. 

– Hon jobbade några år på gymnasiet i Svenstavik. De hade en hästskötarlinje och på den linjen gick många trasiga tjejer. Då fick hon en fundering, för vi hade en bekant som var fosterfamilj. När den linjen väl slutade så kom hon på tanken att vi skulle ta in ett fosterbarn. På den vägen är det, berättar han.  

Hur har det varit?

– Det är ju en omställning, säger han. 

Det är flera ungdomar som kommit och gått hos familjen Wassberg under åren som fosterhem, både ensamkommande och svenskfödda. Med vissa har det funkat bra, och andra mindre bra. 

Ali var bara tretton år när han flydde till Sverige via Grekland och Italien.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Thomas Wassberg har varit Alis fosterpappa sedan 2015.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ali berättar att han ursprungligen är från Afghanistan, men har spenderat större delen av sitt liv i Pakistan. Där bor fortfarande hans mamma och lillebror. Ali kom till Sverige i februari 2013. Då var han tretton år gammal.

– Det var väldigt nytt för mig att bo ute på landet. I Pakistan bodde jag i en stad. Just kylan var inte så jättekonstigt för mig, men snön var ny. Det blir ganska kallt på vintrarna där jag kommer ifrån men det snöar väldigt sällan. 

Det var inte bara snön som var ny för Ali.

– Jag var inte van vid husdjur och hundar. Det är klart att jag lekte lite ute när jag bodde i Pakistan som barn, men det är mycket som jag har lärt mig här.

I familjen Wassberg är Ali hundansvarig. För honom var det viktigt att snabbt komma in i det svenska samhället.

– Det gäller att acceptera hjärtligt när man blir placerad på ett ställe och ge sig själv en chans, tycker jag. I början var det jättejobbigt. Det var väldigt tyst. Men jag fick mycket hjälp av Uli och Thomas. Jag fick göra saker nästan hela tiden, berättar Ali. 

Ali kom till Sverige innan den stora flyktingvågen 2015. Då gick asylprocessen relativt snabbt och sex veckor efter att han anlänt i Sverige hade han fått uppehållstillstånd. 

Som svensk medborgare har Ali gått klart skolan, börjat plugga och har kunnat hälsa på sin familj i Pakistan. Nu söker han heltidsjobb. Under tiden bor han hos Uli och Thomas.

– Jag tror det är jobbet som styr var jag kommer att hamna, säger Ali. 

I somras tog talibanerna kontroll över Afghanistan. Innan dess skickades fortfarande afghaner som fått avslag på sin asylansökan tillbaka till Afghanistan. Ali berättar att även om han är uppvuxen i Pakistan så är han ursprungligen afghan.

– Jag tillhör en folkgrupp som kallas för hazarer. Vi är utspridda lite överallt, berättar han.

Hazarer är en minoritetsgrupp i Afghanistan som ursprungligen kommer från området Hazarajat. De utgör drygt tio procent av landets befolkning. 

Till skillnad från majoriteten i landet så följer de flesta hazarer en gren av islam som heter shia. Detta har gjort att de utsatts för olika typer av diskriminering och övergrepp av talibanerna som följer en fundamentalistisk variant av sunni och är antishia. Diskrimineringen skedde främst under 1800- och 1900-talet och fram tills den amerikanska interventionen, berättar Anders Fänge som är styrelseledamot i Svenska Afghanistankommittén. 

– De tilldelades lika rättigheter i konstitutionen, den afghanska grundlagen, år 2004. Då blev de representerade i parlament och liknande. Men sedan levde det ju kvar mycket diskriminering fortfarande. Framför allt på det sociala arbetsmarknadsplanet, säger han. 

För hazarer i Afghanistan har läget varit extra kritiskt sedan talibanernas övertagande i somras, enligt Ali.

– Det är jättetråkigt. De som är bland de mest utsatta är ju min folkgrupp i Afghanistan. De har blivit utsatta för folkmord, kan man kalla det. Det är klart att andra folkgrupper också hamnar i sådana situationer men vi har blivit specifikt utsatta för sådana attentat som har hänt i Afghanistan, säger han. 

– Nu får man höra att småtjejer som är hazarer har blivit bortgifta. De blir tvungna att gifta sig med talibaner, annars dödas de... säger Ali och knäpper händerna.

Anders Fänge berättar att det är svårt att få full inblick i vad som sker runtom i Afghanistan. Trots det så finns det en del envisa uppgifter från olika källor om övergrepp som skett mot hazarer sedan i somras. Den nya talibanregimen säger sig representera alla folkgrupper i landet, men enligt Anders Fänge är det tveksamt om talibanregimen har kontroll över vad som sker i de mer lokala talibangrupperingarna runtom i landet. 

– Det som är helt klart är att det under den nuvarande talibanregimen förekommit övergrepp mot hazarer. Förmodligen är dessa riktade mot dem för att de är hazarer och för att de är shia. Det skapar givetvis en oro bland hela folkgruppen, säger han. 

”Jag tycker att svenska regeringen och UD agerar fruktansvärt galet om man går tillbaka några år”
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”UD har agerat galet – ingen insikt”

Thomas Wassberg tycker att Migrationsverket behöver mer kunskap kring folkgruppen hazarer, och hur farligt det är för dem att återvända till sina hemländer.

– Jag tycker att svenska regeringen och UD agerar fruktansvärt galet om man går tillbaka några år. De har inte insikt i folkgruppen hazarer. De fortsatte skicka tillbaka dem till Afghanistan. De har inte en möjlighet där och de har inte haft det heller. Det har varit helt hopplöst för dem och ändå ska de utvisas dit. Nu blev det ju ändring eftersom det blev som det blev i sommar då, men jag tycker det är förjävla svagt alltså, säger han. 

Samtidigt är han ganska uppgiven gällande de stora flyktingströmmarna som kom 2015. 

– Jag tänker väl att det är väl bra om det blir lite inflyttning och lite uppblandat folk. Så var det ju många som kom då och jag tycker att vi gott och väl kan ta hand om några stycken. Men då var det väl bara det att det blev för många på en gång. 

Tror du att den känslomässiga kopplingen till någon som har kommit till Sverige har påverkat din syn på Migrationsverket och regeringen?

– Nej, de har inte insett problematiken i att det är så allvarligt för vissa folkgrupper de skickar tillbaka dit. 

Vad borde de gjort i stället?

– De borde ha fått stanna helt enkelt. De som flyttar dit har inte en suck när det är som det har varit nu, säger Thomas Wassberg. 

Trots den skarpa kritiken kan Thomas Wassberg ändå ha förståelse för att Migrationsverket agerar utefter resurser och budget. 

– Det förstår jag väl på något vis. Nu har det hänt och det är svårt att ha resurser när det kommer så många. Samhälle är ju inte uppbyggt för det... Det är ju hopplöst, säger han.  

Skidsnack: Frida toppar listan: ”Många är sugna”

Alla snackisar från Tour de ski

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.